Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyháza új ékessége lehet, remélik a görögkatolikus beruházástól

| 2019. 04. 02. | 18:46:00
A magyarkomjáti ikonosztázion díszíti majd az új épület központi kiállítótermét.
Nyíregyháza új ékessége lehet, remélik a görögkatolikus beruházástól
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola főépülete mellé tervezett többcélú épületegyüttes létrehozását támogatja a kormány azzal a 700 millió forinttal, amiről a Szabolcsihír.hu beszámolt. Ezt a Görögkatolikus Metropóliánál közölték érdeklődésünkre.

– Az új épületben kap helyet többek között a főiskolai könyvtár 1500 tételből álló, egy részét tekintve nemzetközileg is jelentős, 16-18. századi egyházi szláv nyelvű könyv- és kéziratgyűjteményt is magában foglaló antikva állománya. Ugyanez az épület fogadja be a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjteményt, amelyhez a nagyközönség jelenleg nehezen fér hozzá a Nyíregyházi Egyházmegye Bethlen utcai központjában, illetve szakmai szempontokból sem megfelelőek az ottani körülmények. Az új helyen tágas kiállítóterek, korszerű raktárak, jól felszerelt restaurátor műhelyek, adminisztrációs és múzeumpedagógiai helyiségek várják ezt az alig ismert, értékes gyűjteményt – írták, hozzátéve, hogy a múzeumi épületrész 9 méter belmagasságú központi kiállítótermében egy komplett ikonosztáziont, a restaurálás alatt álló magyarkomjáti ikonfalat állítják fel.

– Reményeink szerint az új épület Nyíregyháza központjának új ékességeként és turisztikai desztinációjaként 2020 őszén már fogadni tudja a látogatókat – reagáltak portálunknak.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés