Hirdetés

Nyíregyházi színész, aki Ronald Reagennel sztorizott

Szabolcsihír

2019.04.10. 13:34

Nyíregyházi színész, aki Ronald Reagennel sztorizott

Volt gyerekszobája, volt főkonzul és asztalos is.

Hirdetés

Hirdetés

Nyíregyházi születésű, kalandos és sokszínű életútja van, mindezt rendkívül humorosan adja elő. Márton András  lesz a Bencs Villa Többszemközt beszélgetős est-sorozatának következő vendége április 16-án, kedden 17.30-tól.

A Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, diplomata nevéhez számos színpadi szerep, film, tv-film fűződik, rendezett és szinkronizált, főkonzul volt Los Angelesben, New Yorkban pedig a magyar kulturális missziót vezette. Főkonzulként találkozott – többek között – Reagen amerikai ex-elnökkel, akivel orosz vicceket meséltek egymásnak.

 Rövid időt Finnországban töltött asztalosként, fordított színészpedagógiai műveket, tanított Kaliforniában. A 90-es években a Calypso Rádióban vasárnap délutánonként „Az én gyerekszobám” címmel illemről, kulturált magatartásról beszélgetett lebilincselően. Hatvanévesen DLA fokozatot szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Márton András (port.hu)

Diana angol hercegnővel folytatott beszélgetéséről egyebek között így ír:

„Később, miután kiderült, hogy én színházzal foglalkozom, színész és rendező vagyok, (Diana hercegnő) azt kérdezi, hogy szeretem-e Shakespeare-t? Mivel nagyon szeretem, ezért nem okozott nagy lelki törést követnem a protokoll szabályait, miszerint soha, semmi rosszat ne mondjunk a vendégek kultúrájáról. Azt válaszoltam tehát, hogy nagyon szeretem, hogy Magyarországon minden színház játszik Shakespeare darabokat, hogy az első magyar nyelvű színtársulat legnagyobb ambíciója volt a Hamletet eljátszani, és hogy remek fordításaink vannak. Ő tágra nyílt szemmel hallgat, és mint aki nem akar hinni a fülének, azt kérdezi: Mi a fenét szeretnek rajta, amikor olyan unalmas?

A Többszemközt estek házigazdája, Kováts Dénes kérdéseire bizonyára sok tanulságos és érdekes epizódot mond majd el életéből Márton András, s valószínűleg további sztorikat is elmesél a hallgatóságnak.

 

NyíregyházaBencs VillaMárton András

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés