Hirdetés

Ukrán honosítási ügy - súlyosabb ítélet

Szabolcsihír

2019.04.11. 16:52

Ukrán honosítási ügy - súlyosabb ítélet
Illusztráció: MTI

Klónokat használtak a csaláshoz.

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa április 11-én súlyosbította a járásbíróság ítéletét, melyben az 51 vádlottal szemben, közokirat-hamisítás bűntette miatt indult büntetőügyben a bíróság 12 vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

A másodfokú bíróság I. és II. rendű vádlottak esetében a kiszabott 2-2 év börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést mellőzte, s a vádlottakat 2 év közügyektől való eltiltásra is ítélte. A további tíz vádlottal szemben helybenhagyta az 1, illetve 2 évben megállapított börtönbüntetések végrehajtásának felfüggesztését.

A törvényi feltételek hiányában honosulni kívánó 39 ukrán állampolgárságú vádlottal szemben a járásbíróság ítélete, melyben fejenként 50.000 forint pénzbüntetést szabott ki, már elsőfokon jogerőre emelkedett.

A megállapított tényállás szerint, I. és II. rendű vádlott megállapodott abban, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében segítséget nyújtanak ahhoz, hogy ukrán állampolgárok magyar állampolgárságot szerezzenek.

A két – magyar-ukrán állampolgárságú – vádlott elsőként olyan ukrán személyeket keresett meg, akik nem tudtak magyarul, később pedig olyanokat, akik jól beszélik a magyar nyelvet, hogy ők ún. „klón” személyként vegyenek részt a honosítási eljárásban. A „klón” személyek fényképei alapján I. és II. rendű vádlott hamis ukrán magánútleveleket szerzett be, melyek a „klón” személyek fényképét és a magyar nyelvtudással nem rendelkező ukrán személyek adatait tartalmazták.

A VI. rendű vádlott sofőrként közreműködött az útlevelek, illetve a honosítási kérelmek hivatalba juttatásában, 5 vádlott pedig anyagi ellenszolgáltatásért vállalta, hogy a kérelmezők helyett a járási hivatalokban megjelenik.

A büntetés súlyosításakor a törvényszék figyelemmel volt a bűncselekmény-sorozat szervezettségére, és az I., II. rendű vádlottak kezdeményező szerepére.

Az ítélet nem jogerős.

közokirat-hamisításhonosítás Nyíregyházi Törvényszék

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés