Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ukrán honosítási ügy - súlyosabb ítélet

| 2019. 04. 11. | 18:52:00
Klónokat használtak a csaláshoz.
Ukrán honosítási ügy - súlyosabb ítélet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa április 11-én súlyosbította a járásbíróság ítéletét, melyben az 51 vádlottal szemben, közokirat-hamisítás bűntette miatt indult büntetőügyben a bíróság 12 vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt.

A másodfokú bíróság I. és II. rendű vádlottak esetében a kiszabott 2-2 év börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést mellőzte, s a vádlottakat 2 év közügyektől való eltiltásra is ítélte. A további tíz vádlottal szemben helybenhagyta az 1, illetve 2 évben megállapított börtönbüntetések végrehajtásának felfüggesztését.

A törvényi feltételek hiányában honosulni kívánó 39 ukrán állampolgárságú vádlottal szemben a járásbíróság ítélete, melyben fejenként 50.000 forint pénzbüntetést szabott ki, már elsőfokon jogerőre emelkedett.

A megállapított tényállás szerint, I. és II. rendű vádlott megállapodott abban, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében segítséget nyújtanak ahhoz, hogy ukrán állampolgárok magyar állampolgárságot szerezzenek.

A VI. rendű vádlott sofőrként közreműködött az útlevelek, illetve a honosítási kérelmek hivatalba juttatásában, 5 vádlott pedig anyagi ellenszolgáltatásért vállalta, hogy a kérelmezők helyett a járási hivatalokban megjelenik.

A büntetés súlyosításakor a törvényszék figyelemmel volt a bűncselekmény-sorozat szervezettségére, és az I., II. rendű vádlottak kezdeményező szerepére.

Az ítélet nem jogerős.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés