Gyorsította az ítélkezést a távmeghallgatás Nyíregyházán

Szabolcsihír

2019.05.14. 18:03

Gyorsította az ítélkezést a távmeghallgatás Nyíregyházán

Vásárosnaményban az ügyek 90 százalékát egy éven belül befejezik.

Hirdetés

Hirdetés

A bíróságok elsődleges feladata az ítélkezés - hangdúlyozta dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke május 14-én, a 2018-as évet értékelő összbírói értekezletet megelőző sajtótájékoztatón., s ezzel összefüggésben kimagasló eredményekről számolt be.

Az elmúlt évben mintegy 68 ezer ügy érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye bíróságaira, s 2018. év végére – a korábbi évekről fennmaradt ügyek feldolgozásával – mintegy 70 ezer ügy nyert befejezést. Az év végén összesen 10.363 ügy maradt folyamatban a megyében.

Fehérgyarmaton és Kisvárdán 50 százalékkal haladta meg a befejezés az ügyérkezést.

A Vásárosnaményi Járásbíróság kiemelkedő színvonalú teljesítménye eredményeként egyetlen alkalommal sem történt hatályon kívül helyezés, ezen a bíróságon az ügyek 90 százaléka egy éven belül befejeződött.

A bíróságok korszerűsítése tovább gyorsult a távmeghallgatási, illetve az e-akta bevezetésével, melyet nagymértékben elősegítettek az Országos Bírósági Hivatal által biztosított elektronikus mobil eszközök.

Dr. Vajas Sándor, az OBH elnökhelyettese beszámolt arról, hogy az Európai Unió tagállamai között az igazságszolgáltatás hatékonyságát felmutató eredménytáblán a magyar bíróságok kiválóan szerepeltek, s kiemelkedő a közigazgatási és munkaügyi bíróságok teljesítménye, illetve a magyar bíróságok a legjobbak között foglalnak helyet az elektronikus ügyintézésre való áttérésben is.

A Debreceni Ítélőtábla elnöke, dr. Balla Lajos jól megszervezett, s nagyon jó minőségű bírói teljesítményként értékelte a törvényszék ítélkezési tevékenységét. A statisztikai adatok tükrében kiválónak értékelte azt a tényt, hogy a 2017-es adatokhoz viszonyítva 2018-ban harmadára csökkent a folyamatban maradt ügyek száma.

Nyíregyházi Törvényszék

Szóljon hozzá!

Hirdetés