Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán újra forog a bakelit!

| 2019. 05. 14. | 11:24:00
Lemezbörze - nem csak gyűjtőknek.
Nyíregyházán újra forog a bakelit!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Igazi lemezritkaságokra is bukkanhatnak a gyűjtők azon a börzén, amelyet Nyíregyházán, a Váci Mihály Kulturális Központban rendeznek május 18-án, szombaton 9 és 14 óra között.

Bakelitlemezeket hoznak ugyanis a szabolcsi megyeszékhelyre az ország különböző pontjairól azok a gyűjtők, akik eladni vagy éppenséggel cserélni szeretnének.

A médiabörze szervezésében Ferencz Zoltán segít, aki maga is gyűjtő: 1000 darabos gyűjteménye van, köztük japán nyomású Neoton, sorszámozott Presser-lemeze, illetve Kovács Ákos Karcolatok című albuma, melyet 4 évig keresett.
A Szabolcsihírnek Ferencz Zoltán elmondta: az ország több városában rendeztek, rendeznek bakelitbörzét, Nyíregyházán már második alkalommal várják a gyűjtőket (tavaly volt az első), érdeklődőket. Maga a börze lassan 4 éves múltra tekint vissza hazánkban.

Egy-egy ilyen alkalommal 5-10 ezer lemez látható a standokon, a gyűjtők felesleges darabjaikat kínálják eladásra, vagy cserére. Az előzetes jelzések alapján Debrecenből, Vácról, Budapestről is érkeznek eladók Nyíregyházára

Ferenc Zoltán érdeklődésünkre azt is hozzátette: Magyarországon 1992-93-ban megszűnt a gyártás, eladták a gépsort, így onnan több bakelitlemez már nem gördült le. Hozzánk legközelebb Csehországban gyártanak bakelitlemezeket.
A kilencvenes évek közepén egyébként világszerte – habár le nem állt - szinte minimálisra (1 százalékra) csökkent a kiadott bakelitlemezek száma, mára viszont reneszánszát éli. Nemrég jelent meg újra a Queen Bohémrapszódiája, de Adele-nek is a közelmúltban látott napvilágot az új albuma, és Madonna is ad ki újra bakelitlemezeket.

Magyarországon Ferencz Zoltán tudomása szerint a legdrágábban elkelt lemez a Tankcsapdáé volt, 100 ezer forintot adott érte egy gyűjtő. Az LGT argentín nyomású lemeze viszont 300 ezer forintot ért egy rajongónak.

Egyébként az 1970-80-as években több hazai együttesnek jelentek meg külföldön is albumai, a máig népszerű Neotonnak például Japánban is forogtak korongjai.

A börzére a látogatók ingyen léphetnek be, azok pedig, akik árusítani, csereberélni szeretnének, előre foglalhatnak asztalt.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés