Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötven éve fotózza Nyíregyházát és a megyét

| 2019. 05. 02. | 16:13:00
A Bencs Villában találkozhattak a művésszel az érdeklődők.
Ötven éve fotózza Nyíregyházát és a megyét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mini kiállítás és kötetbemutató fogadta április 30-án a Bencs Villába érkezőket: két paravánon színházi előadásokon készült felvételek, az asztalon számos szép kötet. Ráhangolóként és illusztrációként, és nem véletlenül, hiszen Csutkai Csaba nyíregyházi fotóművész volt az aktuális Többszemközt est vendége, akivel a rendezvénysorozat házigazdája, Kováts Dénes beszélgetett.

Az érdeklődők ezen a kedden nemcsak az 50 éve filmező és fotózó szakember pályafutásának fontos állomásait és szereplőit ismerhették meg, de számos felvételét is a fotókkal gazdagon illusztrált esten.

A közismert és kedvelt nyíregyházi fotóművész középiskolás korától foglalkozik fényképezéssel és filmezéssel. Alkalmazott fotográfusként - a „tűtől a repülőig” - szinte mindent fényképez. 1975-ben lett a Szabolcs Filmstúdió vezetője,

feladata volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kulturális és társadalmi eseményeinek dokumentálása, valamint az amatőr fotós és filmes mozgalom újraindítása.

1978 óta önálló vállalkozóként dolgozik. Aktívan részt vett Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye új vizuális marketing tervének építésében, 25 éven keresztül a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadásait dokumentálta, 30 éven át a Sóstói Nemzetközi Érem- és Kisplasztikai Alkotótelep életét. Nevéhez önállóan vagy társszerzőként számos kötet, fotóalbum és más kiadvány fűződik.

Kötetben mutatja be a szatmári középkori templomokat, megyénkbeli tájakra kalauzol, külön albumban mutatja be a tiszadobi Andrássy-kastélyt, valamint a zsidó temetőket. 

A beszélgetés során kiderült, hogy el sem tudna más szakmát képzelni magának, mert a fotózás és filmezés az ő világa. Nem specializálódott egyetlen szakterületre – ennek voltak előnyei és hátrányai is. Persze vannak kedvenc témái, mint a portré-, a tárgy- vagy az épületfotózás, de nagyon érdeklik a kereszténység és zsidóság emlékei és ünnepei, a színház pedig örök szerelem. A dupla expozíciós (összeexponált) képek kísérletező kedvét, hagyományostól eltérő szemléletét mutatják meg.

Az est során nem maradhatott el a vetítés sem, így Csutkai Csaba számos felvételét megismerhette a közönség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés