A nyíregyházi bírák is üdvözölték az Országgyűlés döntését

MTI

2019.06.11. 19:16

A nyíregyházi bírák is üdvözölték az Országgyűlés döntését
A kép illusztráció

Húszból 13 törvényszék elnöke közös közleményt adott ki.

Hirdetés

Hirdetés

Törvényszéki elnökök közös nyilatkozatban üdvözölték az Országgyűlés keddi döntését, amely megerősítette hivatalában Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.

Az aláírók az MTI-hez eljuttatott dokumentumban úgy fogalmaztak:

a törvényhozás példa nélküli közjogi döntésével elismerte az OBH elnökének és a bírói karnak az elmúlt nyolc évben elért igazságszolgáltatási eredményeit, egyúttal történelmi lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar bíróság teljesen elfoglalhassa az alaptörvényben meghatározott méltó helyét a hazánkért és szuverenitásunkért munkálkodó államhatalmi ágak között.

A nyilatkozatot jegyző törvényszéki elnökök szerint az Országgyűlés döntésével megszűnt az Országos Bírói Tanács (OBT) közjogi hitelessége és legitimitása.

Egyúttal felszólították az OBT tagjait, hogy ne veszélyeztessék a magyar bírósági szervezet jövőjét és "lemondásukkal nyissák meg a bírói kar békés egységéhez, egyúttal a bírósági szervezet korszakos eredményességéhez vezető utat".

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az Országgyűlés döntését mindenkinek, így a bíráknak is tiszteletben kell tartaniuk.

A közleményt a húszból 13 törvényszék elnöke - balassagyarmati, Budapest környéki, debreceni, egri, győri, gyulai, kecskeméti, miskolci, nyíregyházi, szegedi, szombathelyi, tatabányai, veszprémi -, valamint a Debreceni Ítélőtábla elnöke írta alá.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) indítványozta azt, hogy Handó Tündét fosszák meg tisztségétől. Az Országgyűlés azonban - az igazságügyi bizottság állásfoglalásával összhangban - 54 igen szavazattal, 120 nem ellenében úgy határozott, hogy nem fosztja meg hivatalától az OBH elnökét.
Nyíregyházi TörvényszékHandó Tünde

Szóljon hozzá!

Hirdetés