Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos infók a horvátországi autópálya-használathoz

| 2019. 06. 26. | 13:42:00
Az útdíjra több mint 21 százalékos árengedményt kaphatunk
Hasznos infók a horvátországi autópálya-használathoz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan alig várják a nyári szünet kezdetét, és bele is vetik magukat a nyaralásba. Aki a közeli horvát partokat célozza meg idén nyáron, annak nem árt tisztában lenni az aktuális autópálya- és kompdíjakkal, illetve néhány hasznos információval.

Mi az az ENC-fizetés, és kinek éri meg az?

Az ENC-szolgáltatás a fizetőkapuk „ENC" jelzéssel ellátott sávjaiban vehető igénybe, és ezek általában a bankkártyás sorokhoz hasonlóan kevésbé zsúfoltak. Az ENC-készülék a fizetőkapuk melletti eladóhelyeken és a nagyobb benzinkutakon is megvásárolható. Egy egyszerű regisztráció után bármikor feltölthető az ENC egyenlegünk. Annak, aki nagyon sokat autózik a horvát autópályákon, megéri ezt a fizetési módot választani, hiszen egy egyszeri nagyobb beruházás után (több mint 16 ezer forintba kerül a készülék a legkisebb feltöltési csomaggal) az útdíjra több mint 21 százalékos árengedményt kaphatunk, az ENC-számlán fennmaradó összeg pedig időkorlát nélkül felhasználható egy újabb út során.

Felújítások, terelések a horvát autópályákon

Ha a letenyei határátkelőn kíván Horvátországba jutni, akkor mindenképp az autópálya-átkelőt válassza, ugyanis a Mura-híd felújítása miatt tervezetten szeptember 30-ig lezárták a Letenye-Goričan I. közúti határátkelőhelyet, amely a 7. számú főúton érhető el.

Ez az M7-esen autózókat nem érinti, de a 7-es számú főúton közlekedők is csak az M7-es, illetve az M70-es autópálya érintésével érhetik el a Letenye-Goričan II. átkelőhelyet. Jó hír viszont, hogy a terelőútként kijelölt autópálya-szakaszokat díjmentesen használhatják a személygépjárművek, de figyeljünk arra, hogy az M7-es és az M70-es már teljes hosszában fizetős.

Számos alagút van, de csak egyetlen fizetős

Az autópályán lévő alagutak használatáért általában nem kell külön díjat, ez alól egyetlen kivétel van, az Isztria kapujában megépített Učka alagút. Nézze meg az útiköltség-kalkulátorban, hogy mennyibe kerül az útja, ha az Učka alagúton is át kell mennie!

A Krk-híd is fizetős, de nem felejtős

Krk csodás szigetére egy hosszú és lenyűgöző hídon át juthatunk el. Az élményért azonban fizetni kell, de csak az odafelé vezető úton. Ami tulajdonképpen logikus, hiszen aki egyszer behajtott, az ki is fog hajtani, vagyis bőven elég egyszer macerázni a díjfizetéssel. Sajnos azonban ez a sorban állást nem előzi meg, mindenképp számoljunk pár óra pluszt főszezonban – főleg turnusváltásokkor – a hídra való feljutáshoz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés