Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ligetet ültettek Nyíregyháza-Sóstón

| 2019. 06. 14. | 12:37:00
Az ország összes megyei jogú városának névtábláját is elhelyezték a kocsányos tölgyek mellett.
Ligetet ültettek Nyíregyháza-Sóstón
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Sóstón nyaralók azt hitték, flashmobot látnak, amikor a Megyei Jogú Városok Szövetségének résztvevői, élükön Nyíregyháza polgármesterével, Kovács Ferenccel, oldalukon egy-egy viseletbe öltözött néptáncossal, végigvonultak a tó melletti központi parkon, hogy teljesítsék a liget projektet.
A Szikes Zenekar kíséretével rövid műsort adott a Nyírség Táncegyüttes, a Szabolcs Néptáncegyüttes, az Igrice Néptáncegyüttes és a Figurás Táncegyüttes.

[Beillesztett cikk: Nyíregyházán tanácskoznak a megyei jogú városok vezetői]

Mint arról korábban már írtunk, 16 év után június 13-14-én ismét Nyíregyháza adott otthont a MJVSZ közgyűlésének, mely csütörtökön kezdődött a városházán. A program zárásaként minden résztvevő megyei jogú város polgármestere vagy képviselője egy-egy kocsányos tölgyet ültetett el Sóstón.

Mielőtt azonban ez megtörtént volna, Kovács Ferenc a vendéglátók nevében mondott köszöntőt, őt követte Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, egyben a város országgyűlési képviselője és Szita Károly az MJVSZ elnöke, akik a nagyvárosok környezetvédelmi elkötelezettségéről szóltak.

Kovács Ferenc köszöntőjében rövid áttekintést adott a Sóstóról, melyet már Mátyás idejében ismertek Igrice néven, majd a 18. század végétől már fürdő volt itt. Szívesen pihent itt Krúdy Gyula, a város írója és Blaha Lujza, a nemzet csalogánya is. Magyot ugorva az időben, emlékeztetett arra, hogy 2013-ban nemzeti gyógyhellyé minősítették Sóstót, a Nyíregyházi Állatpark már kétszer érdemelte ki az Európa legjobb állatkertje címet. az élményfürdőt pedig tavaly az LÉv legsikeresebb turisztikai attrakciójának minősítették.

A parkba tervezett ligetről szólva közölte: a nyíregyháziak óvják és gondozzák majd a liget fáit, de örülne, ha évente egyszer a polgármesterek is eljönnének megöntözni az általuk elültetett fákat.

Szabó Tünde egy fához hasonlította az országot, melynek erős, vastag ágai a megyei jogú városok.

"Ez a fa mindent túlélt, a legnehezebb időszakokat is, amikor nagy ágakat hasogattak le róla, de hatalmas ágakat növesztett, és a nagyvárosoknak köszönhetően él és virágzik" - mondta az államtitkár, hangoztatva:

"a faültetés nagyon komoly üzenet: bármennyire is a városok viszik előre az országot, mint egy édesanya ölel át minket a természet"

Figyelmeztetett arra is: a természet erőforrásai végesek. Úgy fogalmazott: "lassítani, megállítani vagy helyrebillenteni bizonyos folyamatokat, hogy gyermekeink is egy élhető világban nőhessenek fel, mint amilyenben mi." 

A liget projektről szólva – melynek keretében mindennagyváros nevében elültettek egy iz őshonos kocsányos tölgyet – azt kérte a résztvevőktől: vigyék el lelkükben a liget üzenetét.

Szita Károly a megyei jogú városok környezetvédelmi elkötelezettségét emelte ki beszédében. Úgy fogalmazott: ők a kilímavédelem magyarországi élharcosai.  A Zöld Város Program, a megújuló energiák felhasználása ezt a célt szolgálja, és ennek édekében folynak azok a beruházások, amelyek keretében szigetelik, korszerűsítik az épületeket, cserélik a nyílászárókat. Kiemelte: Nyíregyháza a tömegközlekedést gázüzemű buszokkal korszerűsítette.

A rendezvény záróakkordjaként valamennyi megyei jogú város képviselője fát ültetett el a parkban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés