Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon megviselte a szabolcsi meggyet a tavasz

| 2019. 06. 05. | 13:42:00
Kántorjánosi megszenvedte.
Nagyon megviselte a szabolcsi meggyet a tavasz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kevesebb és drágább lesz a meggy is idén. A tavalyi rekord, 100 ezer tonnánál kevesebb lesz idén a meggytermés hazánkban, várhatóan 60-70 ezer tonna körül mozog majd a mennyiség, emiatt pedig az árak is emelkednek – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Az idei szokatlanul hideg és őszies tavasz, az eleinte száraz, majd később csapadékosra forduló szeles időre vezethető vissza a terméskiesés.

Mindez leginkább az ország keleti térségét érinti, a meggyfajták közül elsősorban a Kántorjánosit, míg az Újfehértói fürtösnél átlagos termésmennyiség várható.

Az EU legnagyobb termelője, Lengyelország meggyültetvényeiben is 40 százalékos kárt okoztak a tavaszi fagyok. Lengyelország mellett hazánk is az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, a második helyen áll. Magyarországon mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés átlagosan 60-90 ezer tonna között mozog. Az éves meggyfogyasztás pedig 15-20 ezer tonna. Az elmúlt években erősödött a friss piaci fogyasztás és növekedett a fagyasztott meggy iránti kereslet is, ám a vásárlók körében továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb. A hazai meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. Legjelentősebb célpiac Németország.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés