Hirdetés

Nyíregyházi pénzintézetet rövidítettek meg a csalók

szabolcsihir.hu

2019.06.30. 10:33

Nyíregyházi pénzintézetet rövidítettek meg a csalók

Nem elégedett ítéletével a banda egyik tagja, fellebbezett.

Hirdetés

Hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint első-, másod-, és harmadrendű vádlott 2013-ban és 2014-ben folyószámlát nyitott egy nyíregyházi pénzintézetnél, amely folyószámlához A-hitelkeretet is igényelt. A folyószámla megnyitását megelőzően megállapodtak ötödrendű vádlottal, hogy egy cég ügyvezetőjeként a bank megtévesztése érdekében munkaviszony és rendszeres jövedelem látszatát keltve a cég „papíron” munkaviszonyt létesít a vádlottakkal. A folyószámlákra a megállapodásnak megfelelően hatod- illetve hetedrendű vádlott fizetett be különböző összegeket, amelyeket aztán munkabérként át is utaltak a vádlottak számláira. A „béreket” a vádlottak minden alkalommal fel is vették.

Ezt követően igénybe vették a 200 és 400 ezer forint közötti A-hitelkereteket, amelyeket a visszafizetés szándéka nélkül ki is merítettek.

Elsőrendű vádlott ezt követően Miskolcon is megpróbált hasonló módon pénzhez jutni, azonban a bank visszavonta a hitelkeretet. Negyedrendű vádlott egy debreceni pénzintézetnél próbált meg hasonló módon számlát nyitni és hitelkeretet kapni, azonban a bank vizsgálata során csalás gyanúja miatta elutasította az igénylését.

Az első fokon eljárt Miskolci Járásbíróság 2018 júniusában V. E. elsőrendű és B. A harmadrendű vádlottat bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében. Ezért elsőrendű vádlottat végrehajtásában 3 évre felfüggesztett 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 396 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte. Harmadrendű vádlottat 300 óra közérdekű munkára és 399 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte. F.M. másodrendű és Cs. D. negyedrendű vádlottat csalás vétségének kísérlete és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 3-3 évre próbára bocsátotta. B. J. ötödrendű vádlottat bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és bűnsegédként elkövetett csalás vétségének kísérlete, valamint bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.  F. J. hatodrendű vádlottat bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és bűnsegédként elkövetett csalás vétségének kísérlete miatt 90 napi elzárásra ítélte. S. J. hetedrendű vádlottat bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és bűnsegédként elkövetett csalás vétségének kísérlete miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette. A másodfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2019 januárjában első- és harmadrendű vádlottakat az ellenük emelt hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatti vád alól felmentette. Hatodrendű vádlottat az ellene emelt bűnsegédként elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatti vád alól felmentette. Egyebekben az elsőfokú ítéletet első-, harmad-, ötöd- és hatodrendű vádlottra nézve helybenhagyta. Az ítélet ellen az ötödrendű vádlott enyhítésért fellebbezett.

Az ügyet a Debreceni Ítélőtábla július 3-án tárgyalja.
NyíregyházacsalásDebreceni Ítélőtábla

Szóljon hozzá!

Hirdetés