Szabolcsi gyermekdráma: ilyen szülei ne legyenek senkinek!

szabolcsihir.hu

2019.06.17. 08:33

Szabolcsi gyermekdráma: ilyen szülei ne legyenek senkinek!
A kép illusztráció

Mátészalkán és Nyíregyházán már elítélték őket, Debrecenben folytatódik az ügy.

Hirdetés

Hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint V. Sz. és élettársa (K. K.) és közösen nevelték az előző házasságaikból származó 3-3 kiskorú gyermekeiket. A férfi dolgozott, a nő otthon maradt és gondoskodott a családról. 12 év elteltével a nő viszonya élettársa gyermekeivel megromlott, fokozatosan megkülönböztette a saját gyerekeitől és mostohagyerekként kezelte őket. 2013-ban a vádlottak befogadták magukhoz V. Sz. távoli rokonát, a harmadrendű vádlottat.

A férfi gyermekei a fűtetlen előszobában, gumimatracon aludtak. A nő és a beköltözött rokon nem engedték meg V. Sz. gyermekeinek, hogy a fürdőszobát és a vécét használják. Mivel éjszakára a bejárati ajtót és a fürdőszobát a nő kulcsra zárta, előfordult, hogy az egyik kiskorú gyermek bepisilt. Ezért a rokon őt megverte. A nő gyermekeinek nem kellett házimunkát végezniük. Ezeket a férfi gyermekeivel végeztették. Azt is megtiltották, hogy a hűtőből ételt vegyenek ki. A családi étkezések során csak engedéllyel ülhettek asztalhoz. Az ételük gyakran csupasz kenyér és főtt krumpli volt, illetve naponta csak egyszer kaptak enni. Ha nem végezték el a kiadott házimunkát, a nő és a rokon rendszeresen durván bántalmazták őket. Amikor V. Sz. lánya betöltötte a 16. életévét, az iskolából is kivették. A gyerekek nem barátkozhattak másokkal, nem állhattak szóba a szomszédokkal, folyamatosan ellenőrizték őket. A nő a férfinak telefonon már előre elpanaszolta, hogy nem bír gyerekeivel. V. Sz. ezt elhitte és semmit nem tett a saját gyermekeinek védelme érdekében. Valamennyi esetben, amikor hazaérkezett, a gyermekeit veréssel büntette. 2015 márciusában az egyik gyermeket vásárolni küldték és az bolt dolgozóinak sírva mesélte el a velük történteket. Ugyanazon a napon a másik gyermek elszökött otthonról. 

Ítélet

Az első fokon eljárt Mátészalkai Járásbíróság 2018 szeptemberében

  • K. K. elsőrendű vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntette és folytatólagosan elkövetett testi sértés vétsége miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.
  • V. Sz. másodrendű vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntette és folytatólagosan elkövetett testi sértés vétsége miatt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság II.r. vádlott szülői felügyeleti jogát a kk. T. M. vonatkozásában megszüntette.
  • S. K. harmadrendű vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntette és folytatólagosan elkövetett testi sértés bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A másodfokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2019 márciusában a nő esetében a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését mellőzte, és a vádlottat 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az apa szülői felügyeleti jogának megszüntetését mellőzte. A rokont az ellene kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vád alól felmentette.

Az ítélet ellen az ügyész a harmadrendű vádlott terhére, bűnösségének megállapítása és büntetésének súlyosítása érdekében fellebbezett. 

A büntetőügyet a Debreceni Ítélőtábla június 20-án tárgyalja.

Szóljon hozzá!

Hirdetés