Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bige László kénsavüzeme egyelőre nem működhet

| 2019. 07. 11. | 14:24:00
A szolnoki az ország egyetlen ilyen termelő egysége. De baj van a kemencével, mondja a katasztrófavédelem.
Bige László kénsavüzeme egyelőre nem működhet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt hét elején ugyan azonnali jogvédelmet kapott a Bige Holding Kft. az általa működtetett szolnoki gyárra, de az azon belüli kénsavüzemmel összefüggően a bíróság július 9-én elutasította Bigéék ugyancsak azonnali jogvédelmet célzó felperesi keresetét.

[Beillesztett cikk: Elrendelték Bige javára az azonnali jogvédelmet]

Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudni kell: a szolnoki gyár négy üzemében kénsavgyártás, műtrágyagyártás és kriolitgyártás is zajlik.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy májusi határozatában a gyár egészében megtiltotta a veszélyes tevékenységnek minősülő munkát. Ezt a végzést Bige László több okból jogsértőnek tartja, ezért elsődlegesen annak megsemmisítését kezdeményezte az illetékes Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, egyben azonnali jogvédelmet kért és kapott termelés folytatása érdekében.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanakkor egy másik szálon is fellépett Bigével szemben, méghozzá a szolnoki gyárban található kénsvüzem működtetésének felfüggesztetésével. Ezt azzal indokolták, hogy a kénégető kemence palástja repedt, amit javíttatni kell, majd azt jóváhagyatni az iparbiztonsági hatósággal. Addig a gyáron belüli kénsavgyártás kell. Ez Bigének különösen fájó lehet, hiszen a honlapjukon azt olvasni, az országban ez az egyetlen ilyen üzem, az üzletág értékesítési árbevételének 60 százaléka export, 8-9 országba szállítanak rendszeresen. 

[Beillesztett cikk: A nyíregyházi milliárdos azt mondja, tudja, ki akarja tönkretenni]

Bige László ezt a katasztrófavédelmi határozatot jogszerűségi vizsgálat alá vetné, amiben szintén a debreceni bíróság fog dönteni. A tulajdonos szerette volna elérni, hogy a kénsavüzem se álljon, ezért ebben az esetben is azonnal jogvédelmet kért, ám a kereset ezen részét a bírói tanács július 9-én elutasította. A végzés ellen a kézbesítéstől számított 8 napon belül fellebbezésnek van helye, amelyről a Fővárosi Törvényszék dönt. 

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés