Hirdetés

Drónokkal harcolnak a szabálysértők ellen Szabolcsban

szabolcsihir.hu

2019.07.22. 15:28

Drónokkal harcolnak a szabálysértők ellen Szabolcsban
A kép illusztráció.

Akár ötmillió forintos bírságot is kiszabhatnak.

Hirdetés

A parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése hamarosan megkezdődik, amelyet drónokkal, valamint augusztusban helikopterről ellenőriznek a szakemberek annak érdekében, hogy minden fertőzött terület feltárásra kerülhessen a megyében – olvasható a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közleményében. Ismételten kérik a gazdálkodókat, ne mulasszák el a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket, illetve ne halasszák későre a használatukban lévő területek művelését.

A betakarítást követően a kalászos tarlókon a gyomok, köztük a parlagfű nagymértékű, gyors fejlődése várható a csapadékos időjárás miatt.

A határszemlék során a „fertőzött tarló” területek felderítése az elsők között szerepel. Belterületeken az illetékes jegyzők kezdeményezhetnek eljárást, és rendelhetnek el kényszerkaszálást, amennyiben erre szükség van. A felderítés során a földhivatali mezőgazdász vagy az önkormányzat jegyzője a parlagfüves területeket beméri, jegyzőkönyvezi, lefotózza, mely dokumentumok a későbbi eljárás lefolytatásához szükségesek. A felvételezés során a nem művelt, ugaroltatott parlagfüves területek is rögzítésre kerülnek.

Az eljárás megindítását követően, jogszabálysértés esetén a parlagfüves terület nagyságtól függően, 15 000-5 000 000 forintig terjedő növényvédelmi bírságot kell kiróni, valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell, melyeket a földhasználónak vagy tulajdonosnak kell megfizetnie.
parlagfűSzabolcs-Szatmár-Bereg megye

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés