Ennyit kaptak a korrupt, záhonyi határrendészek

atv.hu

2019.07.09. 19:48

Ennyit kaptak a korrupt, záhonyi határrendészek
A kép illusztráció

Saját zsebre dolgoztak, de lebuktak.

Hirdetés

Hirdetés

Összesen több mint 150 év börtönt szabott ki a katonai bíróság a záhonyi korrupt határrendészekre. Az 53 érintettet 4 évvel ezelőtt, vették őrizetbe, mert rendszeresen kértek és fogadtak el kenőpénzt külföldiektől - számolt be az ügyről az atv.hu.

Az ügy elsőrendű vádlottja, egy nő volt, aki címzetes rendőr főtörzsőrmesterként dolgozott a határon. Ő kapta a legsúlyosabb büntetést, 5 és fél év börtönt.

Az ügy 2015. október 19-én robbant, amikor Záhonyban és a környező településeken összesen 53 határrendészet vettek őrizetbe, vesztegetés miatt.

A vádlottak módszere az volt, hogy a külföldi állampolgárok által az útlevélben elrejtett pénzt az útlevélkezelők a fülkében kivették, majd a férfiak az alsőnadrágjukba, a nők a melltartójukba rejtették.

"Azt, hogy ezzel mennyi pénzt lehetett keresni, azt jól mutatja, hogy egy szolgálat végén tetten ért útlevélkezelőnél, 950 euró volt az alsónadrágjában”

– részletezte Simon Richárd.

Az útlevélvizsgálók elsősorban azoktól a külföldiektől kértek és fogadtak el pénzt, akiknek útlevele vagy vízuma lejárt, vagy például túlsúlyos járművel akartak átmenni a határon. Minderről a feletteseik is tudtak.

A bíró háromnegyed órán át olvasta fel az 53 határrendész ítéletét, valamennyien börtönbüntetést kaptak, a legsúlyosabb, 5 és fél év börtönbüntetést az I. rendű vádlott kapta, a legtöbben 3 év körüli börtönt. Az ítélethirdetésen mindössze 16-an jelentek meg.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, a távollévőknek a megküldött ítélet kézhezvételétől számított 8 napon belül fellebbezhetnek.

Záhonykorrupció

Szóljon hozzá!

Hirdetés