Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajmeresztő barbárság: az emeletről dobálták le a fecskefiókákat

| 2019. 07. 12. | 15:08:00
A Hortobágyi Nemzeti Park feljelentést tett.
Hajmeresztő barbárság: az emeletről dobálták le a fecskefiókákat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hetek óta hangos a sajtó attól, hogy akár hárommillió fecske is hiányozhat Magyarországról. Azt is tudjuk, ezek a csepp madarak mennyit segítenek, segíthetnének abban, hogy kevesebb legyen a szúnyog. Lebarbározzuk az afrikaiakat, mert megeszik a fecskét, miközben mi meg leverjük a fecskefészket az eresz alól, az ablak sarkából, mert zavar, hogy odapiszkítanak a fiókák a párkányra. Amit pedig a Hortobányi Nemzeti Park Facebook-oldalán tett közzé, egyszerűen elképesztő.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához érkezett a bejelentés, miszerint Túrkevén a Petőfi téren összesen

12 molnárfecske fióka hever a fűben és a járdán.

A helyszínen egyértelműen kiderült: a molnárfecske fiókák nem maguktól kerültek oda: az egyik közeli lakás ablakaiban látszott a frissen eltávolított molnárfecske fészkek nyoma. Még másnap is folyamatosan keresték a szülőmadarak fészkeiket és fiókáikat.

A hat életben maradt fiókát a természetvédelmi őrszolgálat kiérkezéséig a molnárfecskéket megtalálójuk szakszerűen elhelyezte, etette és itatta a nagy melegben.

A természetvédelmi őrszolgálat állatkínzás és természetkárosítás miatt tett feljelentést a rendőrségen. Átlagosan, fészkenként 4 fiókával számolva legalább 3 molnárfecske fészket semmisítettek meg, majd a fiókákat a harmadik emeletről egyszerűen az épület előtti térre dobálták. Mindössze hatan maradtak életben.

Néhány napos táplálás és megfigyelés után a nemzeti park szakemberei a közelben olyan molnárfecske fészkekbe adoptálták őket, ahol hasonló korú fiókák voltak.

Még fel sem lélegezhettek, amikor Törökszentmiklósról kaptak bejelentést: egy második emeleti lakás ablakának cseréjekor két molnárfecske fészket vertek le,

a fiókákat az emeleti ablakból a garázssor előtt elhelyezett hulladéktároló elé dobálták.

Ennek az esetnek is rendőrségi feljelentés lett a vége, a megtalált öt élő molnárfecske fiókát pedig szintén Túrkeve egyik legnépesebb molnárfecske telepének alkalmas fészkeibe helyezték, pótszülőkhöz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés