Hirdetés

Megijedtek a póráz nélkül sétáltatott kutyától Nyíregyháza-Sóstón

Szabolcsihír

2019.07.16. 14:49

Megijedtek a póráz nélkül sétáltatott kutyától Nyíregyháza-Sóstón
Így biztonságos (Illusztráció: pixabay.com)

Pedig a szabályt mindenki tudja.

Hirdetés

Hirdetés

Hiába kértük, hogy tegyen pórázt a kutyára, csak nevetett a gazdája - ezzel a panasszal kereste meg egyik olvasónk szerkesztőségünket kedden. Mint elmondta, július 25-én gyerekekkel sétáltak Nyíregyházán, a Sóstói-tó partján. Megijedtek, amikor velük szemben egy kutya közeledett, akit gazdája póráz nélkül sétáltatott. Kérték, tegye rá a pórázt, ám a férfi ennek nem tett eleget.

Közben találkoztak más kutyásokkal is, akik elmondták, sajnos, járnak a tópartra sétálni olyan kutyákkal, amelyek már támadtak rá kisebbekre, meg is sebesítve őket. A telefonáló hozzátette, otthon az interneten keresgélt hasonló ebet, szerinte valami harci kutya lehetett, akitől megijedtek Sóstón. Úgy véli, veszélyes a tóparton szabadon sétáltatni a kutyákat.

Kérte, segítsünk abban, hogy a gazdik is felelősségteljesebben gondolkozzanak.

Megkerestük a nyíregyházi közterület-felüyelet vezetőjét, Bodrogi Lászlót, aki elmondta: Magyarországon mindenütt egyformán vonatkozik a szabály: kutyát csak pórázon szabad sétáltatni. Ez alól egyedül a kutyafuttatók kivételek. Így Sóstón is pórázt kell tenni az ebekre. A szájkosár csak abban az esetben kötelező, ha a kutyát veszélyessé nyilvánították, illetve ,ha a gazdája tudja róla, hogy hajlamos más kutyákra vagy emberekre támadni.

Aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját és tetten érik a közterület-felügyelők, 50 ezer forint helyszíni bírsággal sújtható. Ha rendőr éri tetten az illetőt, eljárás is indulhat ellene, s akár 200 ezer forint is lehet a végösszeg. Ugyancsak helyszíni bírsággal sújtható az, akitől a kutyája séta közben elkóborol, és emberre vagy állatra támad veszélyeztetésnek minősül, ami 50 ezer forint helyszíni bírságot von maga után, de ez feljelentés alapján akár 150 ezer forint is lehet.

 

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés