Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházi szakemberrel merülünk az illatvilágba

| 2019. 07. 25. | 09:15:00
Beleznai Ágnes az aromaterápia jótékony hatásairól.
Nyíregyházi szakemberrel merülünk az illatvilágba
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kivel ne fordult volna már elő, hogy megcsapta az orrát egy ismerős illat, mely emlékezetéből régi, szép emlékeket csalt elő? Vagy, hogy egy kellemetlen szagtól az étvágya is elment? Az illatok intenzív hatással vannak ránk, ami egyik alapját képezi az aromaterápiának. A nyíregyházi Beleznai Ágnes, miután megszerezte természetgyógyász végzettséget, úgy döntött, elmerül az aromaterápia világában is. Tavaly óta ő a 2015-ben alakult Aromaterapeuták Magyarországi Egyesületének elnöke.

– Diplomás közgazdász vagyok. Szerettem volna jobban elmélyedni az illatok világában, mert nagyon érdekelt. Egy amerikai aromaterápiás iskola képzésén vettem részt Magyarországon 2012-ben. Ez volt az első tanfolyam ezen a területen, amit elvégeztem természetgyógyász-fitoterapeuta végzettségem mellett – mondta bemutatkozásul.

Először is két fogalmat tisztáztunk: mi az illóolaj és mi az aromaterápia. E szerint: az illóolajok az aromás növényekből lepárlással (jellemzően vízgőz-desztillációval) vagy sajtolással kinyert tömény kivonatok, az aromaterápia pedig a testi, lelki, fizikai egészség fenntartását, megőrzését, valamint a betegség megelőzését támogató természetes alternatíva, ami aromás növényi kivonatokat alkalmaz. – A különböző illatoknak más-más hatásuk van – mondta Ágnes. Csak a legismertebb növények közül néhány:

  • A francia levendula nagyon jó égési sérülések kezelésére, fájdalom csillapítására, továbbá gyulladáscsökkentő, és nyugtató hatással is rendelkezik. Segít, ha az ember nem tud elaludni, ugyanakkor érdekes tény, hogy nem mindenkire gyakorolja ugyanezt a hatást.
  • A muskotályzsályát női illóolajnak is tekintik, nagy segítséget nyújt menstruációs fájdalmak esetén.
  • A cickafark illóolaja kiváló gyulladáscsökkentő, sebgyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik.

  • A főként sajtolással előállított citrom illóolaj többek között immunrendszert erősítő, vírusellenes hatású illóolaj.
  • A mézelő citromfű illóolaja eredményesen alkalmazható herpesz kezelésére, és tapasztalat igazolja, hogy akár teljesen meg is szüntetheti azt, kiváló vírusellenes összetevőinek köszönhetően. A citromfű gyógynövény illóolajhozama ugyanakkor nagyon alacsony, ezért 1-2 milliliternyi mennyiség 4-7 ezer forint is lehet akár, mert nagyon sok növényre van szükség, hogy illóolajat nyerjünk ki belőle.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az aromaterápián belül az illóolajokat és a hidrolátumokat (virágvizeket) megfelelő célra és módon alkalmazzuk – hívta fel a figyelmet a fenntarthatóság szempontjára Beleznai Ágnes, hozzátéve: a természet tisztelete rendkívül fontos. Mivel gyógynövénykészletünk véges, ha lehet, csak a lejárt szavatosságú természetes illóolajokat használjuk pl.: háztartásunk tisztán tartására, fertőtlenítésre. Vallja: a természetben megtalálható gyógynövények, növények az emberek segítői, ezért úgy és arra alkalmazzuk őket, amire és amikor szükséges. Ne használjuk ki a természetet, gazdálkodjunk a Föld készleteivel felelősen!

Ágnes a bodorrózsa illatát szereti legjobban

Miért fontosak az illatok az ember életében?

Ágnes azt mondja: mert az illatok egész életünkben végigkísérnek, életünk szerves részét képezik. Emlékeket ébresztenek, hatással vannak ránk. A frissen sült kenyér, a tejbegríz illata például a nagyit idézheti, ugyanakkor már születésünkkor az édesanyánk hangja mellett az illata ad biztonságot, megnyugvást számunkra. A szaglás az ösztönvilágunkhoz kapcsolódik, az illatok pedig a limbikus rendszerünkön (mely többek között érzelmeinket és idegrendszeri folyamatainkat is szabályozza) keresztül is hatnak szervezetünkre.

Vannak számunkra kellemes és kellemetlen illatok, szagok. Az, hogy ki mit érez kellemesnek vagy büdösnek, egyénfüggő. Mindenki saját illatvilággal rendelkezik, melynek ismerete segítséget nyújthat abban, hogy a hasonló terápiás tulajdonságokkal rendelkező illóolajok közül kiválasszuk azt, amelyet el tudunk fogadni és használni. Ugyanakkor egy-egy illat elutasítása sokszor akár mélyebb érzelmi traumák, negatív élmények eredménye is lehet. Az illóolajokkal, illatokkal történő belső munka segíthet e traumák feldolgozásában, elengedésében is.

Ebből hogyan lesz terápia?

Az illatokban lévő vegyületekről egyre bővülő ismereteink vannak, így már tudjuk, hogy ezek a vegyületek az egészségmegőrzésben, betegségmegelőzésben is segíthetnek minket. Fontos a biztonságos, a megfelelő alkalmazási mód megtalálása, hiszen bár természetes anyagokról van szó, mégsem lehet az illóolajokat korlátlan ideig használni, s a mennyiség is nagyon fontos.

Vajon miként jutnak el az emberek az aromaterápiáig? Szájról szájra adják a telefonszámát annak, aki ezzel foglalkozik. Beleznai Ágnest legtöbbször nők keresik meg bőrproblémákkal, ízületi fájdalmakkal, hormonrendszerhez kapcsolódó panaszokkal, amelyekre először természetes megoldást szeretnének találni. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy az illóolajok nem mindent gyógyítanak, sok összetevőtől függ, tudnak-e segíteni.

Fontos tisztázni még egy fogalmat. Olyan szakma, hogy aromaterapeuta jelenleg nem létezik hazánkban, hivatalosan természetgyógyász-fitoterapeuta foglalkozhat ezzel a tevékenységgel.

Nagyon fontos az illóolajok minősége. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ezeket is hamisítják. Lepárlás közben módosíthatják őket, illetve szintetikus anyagokat adhatnak hozzájuk. Szerencsére Magyarországon is vannak olyan hazai és nemzetközi illóolajmárkák, lepárlók, amelyek megbízhatóak.

– 2015-ben alakult az egyesületünk, 2019-től már képzéseket is tart. Az egyesület legfontosabb célja a biztonságos aromaterápia elterjesztése hazánkban, az aromaterápiával foglalkozó szakemberek összefogása, szakmai fejlődésük biztosítása. Az aromaterápia most divat, de nagyon lényeges a biztonságos alkalmazás, mert vannak illóolajok, melyek kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak, ha nem megfelelően alkalmazzuk őket. Ilyen például a citrom illóolaja, melyet, ha sajtolással nyernek ki, fényérzékenyítő tulajdonsággal rendelkezik, ezért bőrön történő használatát követően legalább 12 óráig nem szabad, hogy érje az érintett területet napfény, UV sugárzás (szolárium), mert tartós elváltozásokat okozhat a bőrön.

Céljuk még, hogy az aromaterápia az egészségügy terén is ismert alternatíva legyen, természetesen a jogszabályok betartása mellett. Az érdeklődést jelzi, hogy az egyesület képviseletében tavaly és idén is előadást tartottak védőnőknek (az egészségügyi alapellátás keretein belül), és leendő védőnőknek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán, mellyel kapcsolatban nagyon pozitívak a visszajelzések. Nemrég akkreditáltatták a védőnőknek szóló szakmai továbbképzést, ősszel már indulhat is a tanfolyam.

Fogyatékossággal élő, eltérő fejlődésű gyermekek számára is, illetve a hospice ellátás keretén belül is segítséget nyújthat az illatok megfelelő terápiás alkalmazása. A fogyatékossággal élő gyermekeknek és családjuk számára többek között a stresszcsökkentésben, alvási nehézségek, szorongás, túlpörgés kezelésében nyújthatnak segítséget az illatok. A hospice ellátás keretében a fájdalomkezelés, a depresszió, étvágytalanság csökkentésének kezelésében vannak már pozitív tapasztalatok, de nem csak ezeken a területeken nyújthat segítséget az aromaterápia. Hollandiában például a hospice ellátás kiegészítéseként, egészségügyi szakemberek, ápolók alkalmazzák sikerrel az aromaterápiát, mely kapcsán már szakirodalmat is találunk. Hamarosan tájékoztató kiadványok készülnek e témakörökben az egyesület kiadásában, segítséget nyújtva a szülők, szakemberek számára a biztonságos aromaterápiás alkalmazás területén.

Aromaterápia, otthon

Ha valaki az aromaterápiát akarja az otthonába vinni, már 2-3 illóolajjal is széleskörűen támogathatja családja egészségét. Jolly joker lehet köztük a levendula, ami stressz, alvási nehézségek esetén nyújthat kiváló segítséget, de hatásosan csökkenti a fájdalmat égési sérülések esetén, ugyanakkor szúnyogcsípésre is használható nyugtató hatása miatt. Párologtatáskor, belélegezve jótékonyan, nyugtatólag hat az idegrendszerre. Jó, ha tudjuk, az illóolajokat bőrön csak hígítva szabad alkalmazni és fontos, hogy tudatában legyünk az esetleges mellékhatásoknak, kontraindikációknak (ellenjavallatoknak) is.

Csak minőségi, természetes, nem manipulált illóolajat használjunk! Fontos, hogy legyünk tekintettel más illatvilágára, nem mindenkinek tetszik ugyanaz az illat. Különösen párologtatáskor fontos erre odafigyelni, ha nem egyedül élünk a lakásban. Párologtatásnál figyelembe kell vennünk a szoba méretét is, illetve, hogy az egész tevékenység ne tartson tovább 15-20 percnél. Ha pedig fejfájást okoz az általunk kiválasztott illóolaj, azonnal hagyjuk abba a párologtatást, szellőztessünk ki, és menjünk ki a szabad levegőre.

Az aromaterápia gyengéd, mégis hatékony alternatív módszer, mely kiegészítheti otthoni házipatikánkat – megfelelő ismeretekkel biztonságosan alkalmazható.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés