Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Optikvárium: már nem luxuscikk a szemüveg!

| 2019. 07. 08. | 16:27:00
Interjú Balla Györggyel, az Optikvárium Szemüvegszalon egyik alapítójával.
Optikvárium: már nem luxuscikk a szemüveg!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elmúlt évtizedek során megváltozott az emberek szemüveghez való viszonya: ami eddig szinte szégyellni való volt, az mára divat lett. Mi ennek az oka?
Az, hogy az szemüvegkereteket az emberek kiegészítőként is szívesen viselik. Egy jó szemüveggel sok mindent érhetünk el, ugyanúgy egy rosszul választott kerettel is. Emiatt színesebbek a szemüvegkeretek, nőttek a méretei, van, akinek több is van. Divat lett.

Színes és szögletes vagy nagy és fekete keret, esetleg keret nélküli? Mi a mostani trend a fiatalok körében?A fiatalok szeretik a fekete, sötét színeket. A középkorosztály és az érettebb nők, férfiak már nyitnak a színesebbek felé. A nem látható keretek manapság háttérbe szorulnak. Divatcikk is a szemüvegkeret, ezért szeretik, ha látszik.

Életkorfüggő a kontaktlencse viselése? Mikortól lehet elkezdeni hordani?
Szakmailag 14 éves kortól ajánljuk, de ha a szülő tud a gyerekre figyelni, hogy megfelelő legyen a higiénia és a megfelelő kontaktlencse ki-behelyezés jól működjön, akár korábban is lehet próbálkozni.

Ha már szükséges: inkább szemüveg vagy kontaktlencse?
A szemüvegesek aránya még egy kicsit nagyobb, bár a lencsét egyre többen viselik. Azonban szemüvege lehet akárkinek, de hiába szeretne, kontaktlencsét sajnos nem tud hordani, akinek szemszárazsága van vagy a lencsét nem bírja a szeme. Sportolásnál például sokkal praktikusabb a lencse.

Kellő figyelmet fordítanak az emberek a látásuk épségére, vagy csak akkor fordulnak szakemberhez, ha már észreveszi, hogy baj van?
A tapasztalatunk az, hogy az emberek két-három évente jönnek általában látásvizsgálatra. A gyerekeknél félévente, évente javasoljuk a kontrollt. Van olyan ember, aki tudja, hogy szükség lenne rá, de hiúságból nem kéri a szemüveget.

Két népbetegséget emeljünk ki: távollátás, rövidlátás. Milyen tünetekre érdemes figyelni?
Egy jó szemüveg fáradékonyságot, fejfájást is képes megszüntetni. Ha sokat ülünk monitor előtt, egy jó korrekcióval, jó szemüveggel levesszük az agynak azt a terhelését, amit próbál a látás élesítésre fordítani. Ez nagyon sok energiát elvon. Ha ilyen panaszaink vannak, érdemes elmenni egy látásvizsgálatra.

Sporthoz, olvasáshoz, számítógéphez, napsütéshez más-más jellegű, azaz mást és mást „tudó” szemüveg való. Lehet ezeket ötvözni valahogy, hogy ne egy teljes készlettel kelljen kimozdulni?
Erre már rég kitalálták a megfelelő szemüveglencséket. Akár multifokális szemüveggel, ami azt jelenti, hogy az utcai és olvasó dioptriákat egyaránt tartalmazza, ez egyaránt lehet fényre sötétedő, akkor megoldott a napszemüveg is. Ezen kívül rá tudunk tenni monitorszűrőt, és akkor már nem csak utcára és olvasáshoz tudom használni, hanem monitorhoz és napfény ellen is. Már sok mindent lehet ötvözni.

Még mindig luxuscikk a szemüveg?
Nem luxuscikk. Mindenkinek tudunk a pénztárcájához mérten megfelelő minőségű szemüveget adni. Azaz, már kisebb költségből is ugyanúgy szert tehet divatos szemüvegre.

Vannak szemüvegmániások?
Nagyon kicsi szegmens. Az emberek többsége még nem teheti meg, hogy akár ruhához, eseményhez 5-6 darab szemüveget tartsanak, bár nagyon szeretnék.

Mióta vannak a piacon, miért az új üzletnyitás?
22 éves cég vagyunk, egy kis üzlettel kezdtük Nyíregyházán, ami időközben szépen felfutott. Nagyon sok törzsvásárlóra tettünk szert, emiatt a kis üzlet alapterületét kinőttük. Hosszú keresés és gondolkodás után megnyitottuk 2018 novemberében új üzletünket. Itt már több mindenkit tudunk egyszerre kiszolgálni, szebb környezetben. Elkülönített részen látásvizsgálatot is végzünk az üzletben, modern gépeink vannak. A szolgáltatás komplex: a látásvizsgálattól a szemüvegkereten -és kontaktlencse illesztésen át a javításig.

Van olyan ügyfél, aki már az első perctől jár önökhöz?
Ez egy bizalmi szakma: olyan, mint a fogorvos, a kozmetikus: jobbára személyhez kötött. Szeretik a vásárlók, hogy személyesen foglalkozunk velük, oda figyelünk rájuk, és bíznak a szakértelmünkben. Ha megvásárolnak egy szemüveget és valami probléma adódik, akkor  is számíthatnak ránk. azt kijavítjuk. Számíthatnak ránk Szemüvegjavítást terén is kiemelkedő szolgáltatást nyújtunk. Azt a stílust, amit elképzel a vásárló, meg is valósítjuk: nálunk a szélesebb a paletta, szemüvegkeretek terén és extrém formák kaphatók. Akik egy kicsit vagy nagyon különleges szemüvegre vágynak, azoknak mindig tudunk valami érdekeset, egyedit mutatni. számára mi vagyunk a megoldás. Igyekszünk minél jobb márkákat felsorakoztatni a kínálatunkban.

Szemorvos vagy optometrista? Mi a különbség a két szakember között?
Az optometrista látásvizsgálatot végez, szemüveget ír fel és kontaktlencsét illeszt. A szemorvos szemvizsgálat alapján egyéb szembetegségeket is kezel és szemüveget is felír, valamint műtétet végez.

A gyerekek mennyire fogadják el a szemüveget?
Egyre inkább. Egyre több gyereknek lesz szemüvege, egy osztályon belül is. Főleg azért, mert digitális világba születtek. Sokat néznek közelre, úgynevezett akkomodációs görcsben tartják a szemüket, ami azt eredményezi, hogy hamarabb lesz szükség a szemüvegre, a telefon, a tablet állandó használatának köszönhetően. Sokkal többet kellene szabadban lenni lenni, távolba nézni. Az életünket falak és házak között éljük. Nem tudunk a távolba nézni, ami egyfajta szemgyakorlat lenne.

Nagyon fontos az UV-védelem.
Kérhetünk 100 százalékos UV-védelmet a sima szemüvegre is. Minden évszakban fontos az elővigyázatosság, főként gyerekeknek. Régen a nap sárgábban és lágyabban sütött, most vakít és éget. A túl sok UV-sugárzás elősegíti a szürkehályog kialakulását és már nemcsak időseknél, hanem a 40-es korosztálynál is egyre gyakrabban észlelhető. Ahogy védjük a bőrünket a naptejjel, úgy a szemünket szemüveggel.

A napszemüveget kevesen tudják viselni, mert úgy érzik, hogy zavaró a látás során. Mi a teendő?
A megfelelő szakember felméri a vizuális igényt, majd ennek megfelelő színezettségű, színű és minőségű napszemüveget adhat. A minőségen aluli napszemüvegek lencséi sok esetben torzíthatnak, ami nem annyira észrevehető amikor felpróbáljuk, de hosszabb viseléskor okozhatnak diszkomfort érzést, kellemetlenséget, fejfájást is akár.

(X)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés