Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tovább drágulnak a lakások

| 2019. 07. 31. | 10:14:00
Az ingatlannal foglalkozó cégek továbbra is optimisták.
Tovább drágulnak a lakások
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Folytatódik a lakásárak ütemes emelkedése, országos átlagban 4-5 százalékos, az új építésű lakásoknál 4-7 százalékos, a pesti belvárosban ugyanakkor akár 10 százalékos áremelkedésre is lehet számítani a következő egy évben a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, negyedévente publikált ingatlanpiaci felmérése szerint.

A GKI a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság következő egy évre vonatkozó ingatlanpiaci terveit, szándékait és kilátásait térképezte fel. A második negyedévi vizsgálatban 112 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1097 vállalat vett részt, a lakossági reprezentatív minta 1000 emberből állt.

A magyar ingatlanpiacon a bérlők, a bérbeadók és a befektetők aktivitása is folyamatosan erősödik. A fejlesztési kedv csaknem minden szegmensben érezhető. Mindezt támogatja a gazdasági fejlődés üteme, a beáramló európai uniós források, az alacsony kamatkörnyezet és a befektetői  érdeklődés. A GKI szerint az adatok azt mutatják, hogy minden adott a szektor további lendületes fejlődéséhez, ezáltal a közeljövőre vonatkozó kilátások továbbra is optimisták. 

Közölték, a lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások negyedéves alapon némileg visszaestek. Az előző negyedéves vizsgálathoz képest azoknak a körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót 23, a valószínűleg piacra lépők között pedig 9 százalékos volt a csökkenés. Éves alapon a lakástranzakcióra biztosan készülő háztartások száma némileg csökkent.
 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés