Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyházi vörös terrorista száz éve a pokolban

| 2019. 08. 02. | 14:59:00
A származása ellenére a gazdag vagy ellenforradalmár zsidókat sem kímélte.
A nyíregyházi vörös terrorista száz éve a pokolban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Száz éve halt meg a vörös terror sötét emlékű alakja, Szamuely Tibor.

Szamuely Tibor 1890. december 27-én született Nyíregyházán, a zsidó származású Szamueli Lajos (bűdszentmihályi születésű) terménykereskedő és a nyíregyházi születésű Farkas Cecilia gyermekeként. Politikai pályáját a Magyarországi Szociáldemokrata Pártban kezdte, közben a Szabolcs Vármegye című lapban a munkásság helyzetét tárgyaló, harcos hangvételű cikkeket jelentetett meg.

1914-ben behívták katonai szolgálatra. 1915 májusában az orosz fronton hadifogságba esett. A hadifoglyok között a militarizmus ellen agitált és egyben szocialista propagandát folytatott. Ő lett a magyar hadifoglyok kommunista csoportjának politikai megbízottja. 1919. január 3-án tért vissza Magyarországra (Budapestre) és tagja lett a Kommunisták Magyarországi Pártja Központi Bizottságának, valamint bekerült a Vörös Ujság szerkesztői bizottságába.

A Tanácsköztársaság kikiáltása után számos pozíciót töltött be. Megbízták a hadügyi népbiztoshelyettes, a közoktatásügyi népbiztostisztségek ellátásával, valamint ő volt a lakásbizottság vezetője és a rokkantügyek intézője is. Április 20-án kinevezték a budapesti hadseregcsoport politikai megbízottjának.

A hatalom a kezünkben van. Aki azt akarja, hogy visszatérjen a régi uralom, azt kíméletlenül fel kell akasztani. Az ilyennek bele kell harapni a torkába. A magyarországi proletariátus eddigi győzelme nem került különösebb áldozatokba. Most azonban szükség lesz arra, hogy vér ömöljön. A vértől nem kell félni. A vér – acél: erősíti a szívet, erősíti a proletár öklöt. Hatalmassá fog tenni bennünket a vér. A vér lesz az, mely az igazi kommünvilághoz elvezet minket. Ki fogjuk irtani, ha kell az egész burzsoáziát!    ”

– mondta Szamuely 1919. április 20-án Győrben, és hamarosan megalakította a terrorkülönítményét, amelynek tagjai „Lenin-fiúk”-nak nevezték magukat. Ez a csoport gyakran együttműködött a Cserny József vezette terrorbrigáddal, a Vörös Őrséggel. Hírhedt páncélvonatukon járták az országot, és mindenütt felléptek, ahol a tanácsrendszert veszélyeztető megmozdulásokat sejtettek. Mintegy 600 embert gyilkoltak meg, köztük kiskorúakat is.

A zsidótemetőben nincs helye!

A kommün összeomlását követően Szamuely Ausztria irányába menekült, de 1919. augusztus 2-án elfogták osztrák csendőrök. A források eltérnek azzal kapcsolatban, hogy ő végzett-e magával, vagy lelőtték, ám annyi bizonyos, hogy a bécsújhelyi izraelita temetőben akarták eltemetni, de a hitközség ezt nem engedte, mondván: nem vállalnak közösséget a zsidó származású kommunistával.

Szamuely  a származása ellenére a gazdag vagy ellenforradalmár zsidókat sem kímélte. Jeltelen sírba temették Savanyúkútnál.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés