Ezeket a képeket még nem láthatta Nyíregyházán + FRISSÍTVE

Szabolcsihír/MTI

2019.08.21. 13:54

Ezeket a képeket még nem láthatta Nyíregyházán + FRISSÍTVE
Legismertebb alkotása, a Majális is látható Nyíregyházán

Újabb szenzációval rukkol elő a Jósa András Múzeum.

Hirdetés

Hirdetés

Szinyei impressziói címmel nyílik kiállítás Szinyei Merse Pál (1845-1920) munkáiból Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban. Az idén az Év múzeuma díjat elnyerő intézmény újabb, közérdeklődésre számot tartó bemutatóval hívja fel magára a figyelmet.

A kiállítás augusztus 23. és november 24. között tekinthető meg.

Már elindult a kiállítás foglalási oldala. A múzeum honlapján, a "BŐVEBBEN" opcióra kattintva juthatnak el a foglalási felületre az érdeklődők, és foglalhatnak időpontot a kiállítás megtekintésére.

Ezekre a linkekre érdemes kattintani:

http://foglalas.josamuzeum.hu/index.php?kiallitas=32
http://josamuzeum.hu/

Plen air festészet

A plen air festészet egyik európai és hazai úttörő festőjének, Szinyei Merse Pálnak életművéből nyíló, nyolcvan vázlatot, grafikát és festményt bemutató kiállítás Kaposvár után érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre.

A kiállítás a Nemzeti Galéria, valamint hazai köz- és magángyűjtemények anyagaiból állt össze

- közölte Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy például a Forgószél, a Vadregényes táj és a Szinyei Merse László portréja című festmények alkotójának műveiből

ilyen jellegű válogatás még nem volt látható eddig Magyarországon. A szigorú biztonsági intézkedések mellett berendezett anyagot múzeumi regisztrációval és időpontfoglalással tekintheti meg a közönség, óránként ötven látogatót tud majd fogadni az intézmény.

Szinyei Merse Pál középnemesi családból származott, középiskolai tanulmányait Eperjesen és Nagyváradon végezte, utóbbiban kezdett festeni tanulni. 1864-ben iratkozott be a müncheni Képzőművészeti Akadémiára, ahol főként mitologikus, allegorikus műveket készített, sokat foglalkozott a Faust-témával. 1868-ban a kiváló pedagógus és történelmi festő, Karl Piloty növendéke lett, az ő tanácsára, valamint a barbizoniak és Courbet hatására kezdett a szabadban festeni, ahol a napfény, az atmoszféra változásainak rögzítésével kísérletezett, és 1869-re eljutott a plein air festészethez.

A legkorábbiak is

A szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségeket visszaadó festészeti irány magyar megteremtőjének tartott Szinyei Merse Pálról szólva Szinyei Merse Anna művészettörténész elmondta: a festő életútjába a legkorábbi és legkésőbbi képeinek segítségével nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.

Látható lesz például a közismert, az 1873-ban festett Majális című képének vázlata, ami jó kulcsot ad a nézőnek ahhoz, hogy Szinyei miből "fejlesztette ki" a nagyképet.
 

A meg nem valósult nagy festmények esetében szomorú, hogy a kisebb vázlatait nem festette készre, ami nem véletlen, hiszen ez lényegében a Majálisra kapott negatív kritikákra adott válasza volt a festőnek - mondta a művészettörténész. Hozzátette,

Szinyei nem festőcsoportokkal körülvéve vagy barátokkal dolgozott, hanem önmagában, ami akkoriban nagy szakmai bátorságra vallott, sőt, Ausztriában és Németországban sem voltak a hozzá hasonló technikával festő művészek.

A nyíregyházi tárlat első termében sok kisebb képet és vázlatot, a második, harmadik és negyedik pedig teremben már a nagyobb méretű, "második korszakbeli" tájképeket és festményeket tekinthet meg a közönség - tette hozzá a művészettörténész.

Munkácsy után

A sajtótájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester elmondta, tavaly Munkácsy Mihály, idén pedig Szinyei Merse Pál festményeit tekintheti meg a nyíregyházi közönség. A Munkácsy-tárlatnak is köszönhetően tavaly a múzeum mintegy 60 ezer látogatót fogadott, amire nem volt példa a közgyűjtemény százötven éves történetében - tette hozzá.

 

Nyíregyházakiállítás

Szóljon hozzá!

Hirdetés