Folytatódik az egykori miniszterelnök kúriájának fejlesztése

szabolcsihir.hu

2019.08.06. 11:01

Folytatódik az egykori miniszterelnök kúriájának fejlesztése
(Fotó: archív)

Várostörténeti kiállítás is lesz.

Hirdetés

Hirdetés

Megkezdődött a nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének második üteme, a 400 millió forint értékű beruházás során a Kállay Miklós egykori miniszterelnök rezidenciája melletti épületet újítják fel, a munkálatok várhatóan 2020 első negyedévében fejeződnek be. A rekonstrukciós munkák során a korábban a hadkiegészítő parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület egy részét – az ingatlanon található más melléképületekkel együtt – elbontják, emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott árkádos épületrészt. Az emeletes, jelenleg üresen álló ingatlanban kiállító- és konferenciatermet, valamint multifunkciós teret alakítanak ki.

Ott kap majd helyet egy állandó várostörténeti kiállítás is, amely interaktív módon mutatja majd be Nyíregyháza fejlődésének történetét a kezdetektől az 1990-es évekig.

A beruházás során megújul az épület környezete, kialakítják a csapadékvíz-elvezetést, valamint parkolók és kerékpártárolók épülnek. Az 1906-ban neoklasszicista stílusban épült, háromezer négyzetméteres kúriában lakott Szabolcs megyei főispánként Kállay Miklós, aki 1942 és 1944 között az ország miniszterelnöke volt. Ő adta át az ingatlant a honvédségnek, amely hadosztályparancsnokságot működtetett ott, majd a palota később hadkiegészítő parancsnokságnak adott helyet, az elmúlt időkig pedig toborzó irodaként funkcionált.

A Kállay-családot az egyik legrégibb ősnemes magyar famíliaként tartják számon. A Kállayak „ősi fészke” Nyíregyháza szomszédságában, Nagykállóban és környékén volt, leghíresebb tagjai Kállay Miklós mellett császári és királyi kamarások, udvari tanácsosok, miniszterek, országgyűlési követek és képviselők, valamint egyházi vezetők voltak.
NyíregyházaKállay-kúria

Szóljon hozzá!

Hirdetés