Európában is egyedülálló technológia Nyírjákóban

MTI

2019.08.14. 17:02

Európában is egyedülálló technológia Nyírjákóban

A termőtalajt védik a fejlesztéssel.

Hirdetés

Hirdetés

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán augusztus 14-én, Nyírjákóban.

Nagy István szavai szerint a termőtalaj olyan kincs, ami "korlátos jószág", soha nem lesz belőle több, ezért nagyon fontos minden olyan szemlélet és technológia, amely megőrzi, vagy helyreállítja a talaj tápanyagtartalmát és termőképességét.

Az Európában is egyedülálló technológiát alkalmazó új üzemben évente mintegy 60 ezer tonna baromfitrágyát dolgoznak majd fel.

A magyar kormány támogatásával megvalósult kutatás-fejlesztési projekt során olyan környezetkímélő eljárást, illetve gépesítést alkalmaznak, amely ipari méretekben teszi lehetővé a mélyalmos baromfi istálló trágyák feldolgozását és sterilizációját, az így kapott fermentátumot (trágya pelletet) pedig szerves tápanyagként juttatják a talajba.

baromfitermőtalajbaromfitenyésztésegyedülállótechnológia

Szóljon hozzá!

Hirdetés