Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Razzia: a levegőből keresik a parlagfüvet Szabolcsban

| 2019. 08. 21. | 10:53:00
Tegyen eleget parlagfű-mentesítési kötelezettségének!
Razzia: a levegőből keresik a parlagfüvet Szabolcsban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatala felhívja – elsősorban – a gazdálkodók figyelmét, hogy augusztus utolsó napjaiban elkezdődik a parlagfűvel fertőzött táblák légi úton történő felderítése.

A felderítés során a légi jármű a megye teljes területét berepüli. A földhivatali mezőgazdász és a növényvédelmi felügyelő beméri, jegyzőkönyvezi, lefotózza a parlagfüves területeket, a készült dokumentumok pedig a későbbi eljárások lefolytatásához szükségesek. Az eljárás megindítását követően, a felvett terület nagyságától függően,

15 ezertől 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírság szabható ki,

valamint az eljárás költségeinek megtérítéséről is rendelkezni kell, amelyeket a földhasználónak vagy tulajdonosnak szükséges megfizetnie.

A vonatkozó törvény alapján a gazdálkodó kötelessége az egészségkárosító allergén parlagfű kiirtása. A közérdekű védekezés elrendelésének és az ezzel járó szankciók elkerülésének legjobb módja a tarlóhántás megfelelő minőségben történő elvégzése. A nem kellőképpen gyomirtott kultúrákban (általában napraforgó, szója, csillagfürt, dinnye területeken), tábla széleken, mezsgyéken, önkormányzati utakon, nem művelt, ugaroltatott területeken, zárt kertekben is el kell végezni a kaszálást, gyomirtást! Az Agrár-környezetvédelmi programba (AKG) belépő földhasználók jelentős területen vetettek növényvédőszer-mentes sávokat, pillangós ültetvényeket, méhlegelőket. Az ilyen területeken a ritka tőállomány miatt a parlagfű már virágzó állapotban van, elkezdődött a pollenszóródás, ezért a kaszálást mihamarabb szükséges elvégezni!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés