Hirdetés

Rokona kártalanítását sikkasztotta el

szabolcsihir.hu

2019.08.13. 16:05

Rokona kártalanítását sikkasztotta el

Nyíregyházán ítélték el a próbaidős vádlottat.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Járásbíróság augusztus 13-án gyorsított eljárásban, halmazati büntetésül, jogerősen 160 óra közérdekű munka büntetésre ítélte R. M. vádlottat sikkasztás vétsége és garázdaság vétsége miatt. 

A tényállás szerint, R. M. vádlott és a sértett rokonok. A sértett az állami büntetésvégrehajtási intézetben töltött évek miatt – a fogvatartási körülményekre hivatkozva - benyújtott kártalanítási igénye következtében 582 600 forint kártalanítást kapott. Mivel a sértett bankszámlával nem rendelkezett, ügyvédjével abban állapodott meg, hogy a kártalanítás összegéből, az ügyvédi munkadíj levonását követően fennmaradó részt R. M. vádlottal történő előzetes egyeztetés alapján a vádlott bankszámlájára utalja át. A sértett ügyvédje ennek a megállapodásnak eleget tett, azonban a vádlott a bankszámlájára érkezett összegnek csak kis részét – 35 ezer forintot – juttatta el a sértettnek, mondván, ennyi került átutalásra.

Ezzel szemben a vádlott a rábízott kártalanítási összeg nagy részével sajátjaként rendelkezett, azt jogtalanul felvette és elköltötte.

R. M.  vádlottat a járásbíróság 2018. július 31-én jogerős végzésével garázdaság vétsége miatt 1 év időtartamra próbára bocsátotta. Mivel a vádlott a fenti cselekményét próbaidő alatt követte el, a bíróság jelen eljárásban a próbaidőt megszüntette. A próbára bocsátás intézkedés alkalmazásával a bíróság megállapította a vádlott bűnösségét, de a büntetés kiszabását próbaidőre elhalasztja.

A Büntető Törvénykönyv szerint a próbára bocsátást meg kell szüntetni, és büntetést kell kiszabni, ha a próbára bocsátottat a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt elítélik. Mivel a vádlottal szemben megállapított 1 év próbaidő nem telt el eredményesen, a vádlott a próbaidő alatt újabb bűncselekményt követett el, a bíróság jelen eljárásban halmazati büntetést szabott ki a sikkasztás vétsége és a garázdaság vétsége miatt.
sikkasztásNyíregyházi Járásbíróság

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés