Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több száz milliárdos adókülönbözetet tárt fel a NAV

| 2019. 08. 07. | 20:10:00
A célzott vizsgálatok kapják a főszerepet.
Több száz milliárdos adókülönbözetet tárt fel a NAV
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az adóhatóság tavaly 190,6 ezer adószakmai vizsgálatot végzett, melyek 122 ezer adózót érintettek. A hivatalnál egyre nagyobb szerepet kapnak a valós idejű, célzott vizsgálatok.

A feltárt adókülönbözet meghaladta a 274,5 milliárd forintot, a kivetett szankciók összege 208,6 milliárd forintot tett ki - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett kiadványból.

Kevesebb ellenőrzéssel, központosított kockázatelemzéssel és új szolgáltatások - például a kiemelt adózók előzetes értesítése, a támogató eljárás vagy az adótraffipax - bevezetésével hatékonyabban biztosíthatók a bevételek.

Csökkent az ellenőrzéstípusok száma, középpontba került a jogkövetéssel arányos hatósági fellépés.

A támogató eljárások és támogató jellegű ellenőrzések jelentős költségvetési bevételt produkáltak, 2018-ban 15 475 támogató jellegű ellenőrzés eredményeként az adózók önellenőrző, illetve alapbevallásaikban 13,18 milliárd forint adóról adtak számot.

Kitérnek arra is, hogy a NAV 2018-tól - az EU tagállamai közül egyedüliként - biztosítja a papírmentes ellenőrzést. 2018-ban 12 ezer ilyen ellenőrzés volt. Ezekben az eljárásokban nincs szükség az adózó személyes részvételére, a NAV az ügyfél elektronikus tárhelyére küldi az ellenőrzés hivatalos iratait, az ellenőrzött fél iratait, beadványait pedig hivatali tárhelyén fogadja.

Részletesebben a témáról a NAV honlapján olvashatnak az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés