Alacsony intellektusuk is hozzájárult a tiszavasvári szülők felmentéséhez

szabolcsihir.hu

2019.09.18. 09:42

Alacsony intellektusuk is hozzájárult a tiszavasvári szülők felmentéséhez
A kép illusztráció

Meghalt a gyermekük, mert megrázta a lopott áram.

Hirdetés

Hirdetés

A vádirat szerint a vádlottak élettársi kapcsolatban éltek öt kiskorú gyermekükkel egy Szabolcs megyei, közmű nélküli ingatlanban. 2015-ben a vádlottak lakásába egy ismeretlen személy a vádlottak tudtával és beleegyezésével szívességből bevezette az elektromos áramot akként, hogy az utcán lévő hálózati vezetékre egy kampó segítségével rácsatlakozott, és a vezetéket a lakóház utcafront felőli ablakán át behúzta a házba. A vádlottak az így szabálytalanul kialakított villanyáram rendszert a hálózati árammal üzemeltették, szakember segítségét nem kérték abban, hogy meggyőződjenek arról, hogy az egyébként életveszélyes hálózati villanyáram az általuk használt hosszabbítókkal, fogyasztókkal biztonságos-e.

2015. július 27-én a vádlottak kiskorú gyermeke játék közben a szabálytalanul vételezett villanyárammal üzemeltetett, földelés nélküli hűtőszekrény hátsó részének fém alkatrészéhez véletlenül hozzáért, és halálos áramütést szenvedett.

A bíróság ítéletének indoklásában előadta, hogy a vádlottak mélyszegénységben élő családból származnak, olyan lakásban éltek négy kiskorú gyermekükkel, ami semmilyen közművel nem rendelkezett, a lakásba sem víz, sem gáz, sem pedig elektromos áram nem volt bekötve. A vádlottak az általános iskola 5 illetve 8 osztályát végezték el. Á. T. elsőrendű vádlott a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége vonatkozásában nagy mértékben korlátozott beszámítási képességgel, míg R. G. másodrendű vádlott kismértékben korlátozott beszámítási képességgel rendelkezett. E szerint a vádlottak bár tisztában voltak azzal, hogy illegálisan nem szabad elektromos áramot vételezni, de alacsony intellektusuk és beszámítási képességük korlátozottsága miatt

nem tudták felmérni azt, hogy az elektromos áram ily módon történő vételezése egy ember halálát okozhatja.

Ezt a bíróság főleg az eljárás során beszerzett két elmeorvosszakértői vélemény és egy igazságügyi pszichológus szakértői vélemény alapján állapította meg, amik egymást kölcsönösen alátámasztották, de nagyszámú tanúk vallomásai is megerősítették. A bíróság megállapította, hogy a vádlottaknak még a gondatlansága sem állapítható meg az emberölés vonatkozásában, a tőlük elvárható figyelmet és körültekintést nem mulasztották el, és ilyen körültekintésre képesek sem voltak.

A Nyíregyházi Törvényszék július 2-án a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vád alól az elsőrendű Á. T. és a másod rendű R. G. vádlottakat felmentette. Az ügyészség az ítélettel szemben a tárgyaláson fellebbezést jelentett be.

A fellebbviteli főügyészség szeptember 18-án visszavonta az ügyészi fellebbezést, így a bíróság elsőfokú ítélete jogerőre emelkedett.
Tiszavasváriáramütés

Szóljon hozzá!

Hirdetés