Mutatjuk, mennyi kiegészítést kapnak a nyugdíjasok

szabolcsihir.hu

2019.09.10. 12:58

Mutatjuk, mennyi kiegészítést kapnak a nyugdíjasok
A kép illusztráció.

Novemberben kaphatják meg az összeget.

Hirdetés

Hirdetés

A KSH adatai alapján 11 800 forint nyugdíj-kiegészítés jár majd átlagosan az időseknek – írja az Mfor. Szeptember 10-én tette közzé a fogyasztói árak változását a KSH, eszerint augusztusban 3,4 százalékos volt a nyugdíjas infláció, előtte pedig januártól júliusig 3,42 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete. Mivel ez több mint a 2,7 százalékos nyugdíjemelés, amit januárban kaptak, a jogszabályok kimondják, hogy a nyugdíjak reálértékének megtartásához a különbözetet ki kell fizetni. A vonatkozó törvény szerint, ha az év eleji nyugdíjemelés és az infláció közötti eltérés meghaladja az egy százalékpontot, akkor kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani, ha pedig alatta marad az eltérés, akkor az idősek a nekik járó összeget egy összegben kapják meg, ez történik most is.

A mai adattal eldőlt, hogy a nyugdíjasok novemberben átlagosan közel 11 800 forint kiegészítést kapnak az államtól (illetve ehhez közeli összeget, attól függően, hogyan kerekít a kormány).

Az átlag ebben az esetben azt jelenti, hogy a havi 135 ezer forint nyugdíjban részesülők kapnak ennyit. Sok nyugdíjas azonban ennél kevesebb járandóságra jogosult, ők értelemszerűen arányosan kisebb összeghez jutnak.

A 12 ezer forinthoz közeli nyugdíjkiegészítésen kívül valószínűleg idén is lesz még nyugdíjprémium, ami nem az inflációtól, hanem a gazdasági növekedéstől függ.  Szintén jogszabályi kötelezettség, hogy amennyiben a GDP bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, a nyugdíjasok egy modell alapján újabb juttatásra – nyugdíjprémiumra – válnak jogosulttá. Az idei növekedésre vonatkozóan abban egyetértenek az elemzők, hogy annak mértéke eléri a 4 százalékot, sőt, akár 4,3 százalék is lehet.

Vagyis azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy ezen a jogcímen is jár majd kifizetés az időseknek, ami az átlagnyugdíj mellett 16 ezer forintot jelentene.
nyugdíj-kiegészítés

Szóljon hozzá!

Hirdetés