Eredjen a tirpák telepesek nyomába Nyíregyháza határában!

Szabolcsihír

2019.09.17. 17:01

Eredjen a tirpák telepesek nyomába Nyíregyháza határában!
Az 1784-86-ban épült evangélikus templom (Fotó: evangélikus.hu)

Az országban egyedülálló bokortanyákat ismerheti meg.

Hirdetés

Hirdetés

Tucatnyi bokortanyát érint az a kerékpártúra, amelyet a Tirpák Fesztiválhoz kapcsolódva szervez a Középkori Templomok Útja Egyesület szeptember 21.-én, szombaton.

Az örökségtúra célja a bokortanyák hálózatának és a külterületi természeti értékeknek a megismerése. A fesztivál idején Nyíregyháza városközpontjából, az evangélikus nagytemplomtól indulva, mintegy 45 km-t megtéve, egy tucat bokortanyát érintve kalandozhatnak a Nyírség homokot meghódító tirpák telepesek világában a túra résztvevői.

Nyíregyháza egyes helyrajzi számú pontjáról indulva, az Evangélikus nagytemplom és az óratorony megtekintése után a Városalapító Atyák szobránál a betelepülők történetével ismerkednek a bringások.

Mindeközben a tirpák fesztiválon ráhangolódhatnak a hagyományokra, gasztronómiára, majd nekivágnak felfedezni a bokortanyák világát.

Három tipikus tanyaközében megállva (Róka, Sulyán- és Tamásbokor), a bokortanyákat összekötő földutakon haladva nyerhetnek bepillantást a várost nyugatról övező, sajátos világba.

Az evangélikus egyház egykori iskolaépületeinek diakóniai szolgálatba állítása mellett a tanyákon élők újszerű tevékenységei is megmutatkoznak.

A túra végén a Geri-dombról, egykori jelentős kurgánról, Nyíregyháza legmagasabb pontjáról ráláthatnak a résztvevők a LEGO gyárra, majd még egy kicsit tekerve jutnak vissza a városközpontba.

A túra célja a bokortanyák és Nyíregyháza külterületi természeti értékeinek a felfedezése. Életképes tanyákon vezet az út, melynek során a tájgazdálkodás sajátos formáit, Nyíregyháza történelmi gyökereit ismerhetik meg a résztvevők.

Gyülekező: 8.30 és 9.00 óra között a Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplomnál (Nyíregyháza, Luther tér).
A túra hossza: 45 km
Útvonal: Nyíregyházi evangélikus templom – Nyíregyháza, Kossuth tér – Lőtér – Mandabokor – Szélsőbokor – Újtelekbokor – Polyákbokor – Rókabokor – Sulyánbokor – Tamásbokor – Nagycserkesz – Geri domb – Nyíregyháza belváros. (Az útvonala többnyire kövezett utakon, néhol forgalmas főúton, néhol rozoga bekötőúton, földes, homokos dűlőutakon haladunk – megtapasztalva a bokortanyák hálózatának szélsőséges infrastrukturális viszonyait. Szükség esetén elkerülhető a földes (homokos) út, és rövidíthető, egyszerűsíthető az útvonal.)

Jelentkezés: Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: kozepkoritemplomokutja@gmail.com
telefon:; +36 70/935-6438, +36 30/446-8383
Facebook : www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja
Jelentkezési határidő: szeptember 20. (12:00 óra)

Szóljon hozzá!

Hirdetés