Hirdetés

Tornacsarnok épülhet Nyíregyházán

Szabolcsihír

2019.09.12. 10:03

Tornacsarnok épülhet Nyíregyházán

Utolsó ülését tartja a megyeszékhely közgyűlése. Ebben az összetételben már nem ülnek össze többet.

Hirdetés

Hirdetés

(élő)

A 2014-2019-es ciklus utolsó ülését tartja szeptember 12-én 10 órától Nyíregyháza képviselő-testülete. A 22 tagú testületből 20-an vesznek részt az ülésen.

A közgyűlés elfogadta az előre elküldött napirendet, majd a két ülés közötti időszak eseményeiről készített filmes összefoglalót tekintette meg.

Kovács Ferenc polgármester szóbeli kiegészítésében egyebek mellett kitért arra, hogy folyamatosan fejeződik be a nagyforgalmú utak felújítása is Nyíregyházán. Mostanra 17 óvoda, 1 bölcsőde és 3 iskola felújítása is befejeződött, háromban még folyik a kivitelezés, de nem zavarja a tanítást. 

Folytatódik a Kállay-kúria felújításának 2. üteme, várhatóan jövő márciusban elkészül. A hajdani Tiszti Klub - ismertebb nevén "Hemó" - felújítása is hamarosan elkezdődik, jövőre be is fejeződik, így a város kulturális negyede megújul.

Bezár egy bölcsőde

Jeszenszki András arra kérdezett rá, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik abba a magánbölcsődébe jártak, melynek működtetője bejelentette: bezárja az intézményt. Mi lesz a gyermekekkel? - kérdezte. 

Jászay Menyhért alpolgármester elmondta: idén júniusban jelezte a bölcsőde vezetője, hogy nem kívánja tovább üzemeltetni - egyébként 40 gyermek járt ide - a bölcsődét, mert az épület alkalmatlanná vált rá. Habár későn tájékoztatta erről a várost a bölcsőde üzemeltetője, a város 700 bölcsődei férőhellyel rendelkezik, így a 40 kicsinek lesz helye a város bölcsődéiben, erről tájékoztatták az érintett szülőket.

Az épület tulajdonosa a város. Helyén új bölcsőde fog épülni a Honvéd utcán pályázati forrásból. A gyermekek elhelyezésében maximálisan együttműködik a város. Az intézményt nem veszi át a város, hisz nem intézményt, hanem vagyont adott át a magánbölcsőde működtetőjének.

Vita nélkül fogadta el a 2019. I. féléves költségvetési gazdálkodásának végrehajtásáról szóló beszámolót a testület, Kovács Ferenc annyit jegyzett meg: nagyon jól áll a város ezen a téren is. Szintén vita nélkül szavaztak a költségvetésről és a költségvetés viteléről szóló előterjsztésről is.

Tornacsarnok épül

Magyar Zoltánnal, a Magyar Torna Szövetség elnökével 1 éve folynak tárgyalások tornacsarnok építéséről Nyíreyházán. A szövetség 390 millió forintos beruházásából épülő tornacsarnok az önkormányzat Nyíregyázi Egyetem melletti telkén épülne meg, megépülése után pedig az önkormányzat tulajdonába kerülne. A testület tulajdonosi hozzájárulását adta ahhoz, hogy a tornacsarnok megépülhessen. Miután közben a két hiányzó képviselő is megérkezett, 22 igennel, egyhangúlag döntöttek.

Az ÉMKK Zrt is nyitott arra, hogy peren kívüli megállapodást kössön Nyíregyházával. Ehhez a város közgyűlésének jóváhagyása is szükséges. Kovács Ferenc polgármester, mielőtt szavazásra bocsátotta az előterjesztést, elmondta: komplex kapcsolatrendszer alakult ki az ÉMKK Zrt-vel, mellyel 10 évre kötöttek szolgáltatási szerződést. Szeretnének január elsejéig mindent rendezni, 2020 január elsejéig mindent szeretnének rendezni.

Elköszöntek

A zárt ülés előtt Nagy László (MSZP) kért szót, hogy elköszönjön a testülettől 17 év után. Megköszönte képviselőtársainak az együtt töltött időt és munkát. Nyíregyháza korábbi alpolgármestere az október 13-i választáson nem indul. 

Szilvási István (Fidesz-KDNP) 9 év után búcsúzott el a testülettől, emlékeztetve a közös kalandokra, melyeket a szolgálat közben együtt tettek, politikai hovatartozástól függetlenül. Mint ismert, ő sem indul a választáson.

Horváthné Weisz Katalin (Fidesz-KDNP) családja kérésére nem jelöltette magát a következő ciklusra, így ő is elköszönt.

A DK-s Hunyadi János sem vesz már részt a következő ciklusban a közgyűlés munkájában. Ő egyébként listán került be a testületbe 2014-ben.

Egymás után kértek ezután szót a képviselők, hogy megköszönjék a hivatal dolgozóinak munkáját, és persze volt egy kis kampány is.

Kovács Ferenc kért szót a leköszönő képviselők után: megköszönte az elmúlt öt év munkáját a város sokat fejlődött, sok munkával, nnehézséggel, a konstruktív együttműködést megköszönte az nellenzéknek is, hogy a npirendi pontok 90 százalékában, mint mindig egyhangú döntés született. Ilyen lehetőség és ennyi munka soha nem volt korábban. 

Végül - a testület tapsa kíséretében - pedig Béres Józsefnek köszönte meg, hogy városlakóként folyamatosan figyelemmel kísérte a képviselő-testület munkáját. 

Nyíregyháza közgyűlése ezután zárt üléssel folytatta utolsó közgyűlését.

 

Nyíregyházaközgyűlés

Szóljon hozzá!

Hirdetés