Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházán nyugvó háborús hősökre emlékeznek

| 2019. 10. 30. | 10:28:00
Mécseseket, gyertyákat gyújtanak, haranglábat és lélekharangot állítanak.
A Nyíregyházán nyugvó háborús hősökre emlékeznek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország egyik legnagyobb kegyeleti helyén, az országos védettség alatt álló nyíregyházi I. világháborús Hősök temetőjében 14 nemzet 2800 katonája alussza álmát közösen, békésen, egymás mellett. Magyarok, bosnyákok, csehek, horvátok, lengyelek, montenegróiak, németek, olaszok, oroszok, osztrákok, románok, szerbek, szlovének, ukránok és névtelen hősök.

A temető mellett állt egykor a barakk-kórház, ahol a sebesülteket ápolták, akiken pedig már nem tudtak segíteni, a kórházban hunytak el, ide temették.

Régi adósságot törlesztenek november 2-án, amikor a Magyar Honvédség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Hadisírgondozó Részlege kezdeményezésére, a Visegrádi Szent György Lovagrend, a Sóstóhegyi Igrice Egyesület, Nyíregyháza önkormányzata, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft-vel összefogva

egy több mint 100 éves haranglábat állítanak itt fel, amely néhány évvel ezelőtt még a sóstóhegyi temetőben állt.

A haranglábat szépen restaurálták, egy erdélyi fafaragó művész keze nyomán új motívumokkal egészült ki, a délvidéki Nemesmilitics község római katolikus egyházközsége jóvoltából pedig egy lélekharangot adományozott erre a célra. A haranglábon olyan vaspántokat helyeztek el, amelyeken azoknak a nagy csatahelyeknek a neve olvasható, ahonnan a nyíregyházi barakk-kórházba szállították a sebesülteket: Erdély, Uzsok, Limanowa, Gorlice és Przemysl.

Múlt, jelen és jövő gyönyörű egybefonódását szimbolizálja a harangláb és a lélekharang, amely ezentúl „határokon át zengve hív imára a katonahősökért”.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés