Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baktalórántháza jobban teljesít

| 2019. 10. 13. | 22:15:00
Az egyetlen polgármesterjelölt hátradőlhet.
Baktalórántháza jobban teljesít
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vannak olyan polgármesterjelöltek, akik már nyugodtan hátradőlhetnek Szabolcs-Szatmár-Bereben, hiszen nem akadt kihívójuk a településvezetői székre. Ilyen Baktalórántháza és Ibrány is.

Baktalórántháza

Kiemelkedően magas volt a részvétel a választáson Baktalórántházán, ahol a jogosultak 71,45 százaléka (2 030 fő) jelent meg az urnáknál fél hétig.

Baktakórántházán 2014-ben Nagy Lajos (Baktalórántházáért Választási Szövetség) a szavazatok 100 százalékát nyerte meg, miután nem volt kihívója.

Nagy Lajosnak elég jó esélye van ismét 100 százalékos támogatottságra, nem lévén kihívója ebben az évben sem a polgármesteri székre.

Nagykálló

Nagykállóban 51,70 százalékos volt a fél 7-es adatok szerint a részvételi arány  (4 092 fő).

Itt Juhász Zoltán (Fidesz-KDNP) 2014-ben fölényesen (65,49 százalék) nyerte a polgármesterválasztást. Mészáros Csaba (Jobbik) 12,59, Trefán Jánosné (MSZP) 15,89 százalékot szerzett. A független Horváth Sándor 6,03 százalékot ért el.

Nagykállóban két fideszes jelölt párharcával teltek az utóbbi hetek, habár egyikük már nem tagja a pártnak, miután „ráindult” a hivatalos jelöltre. A jelöltállításkor Juhász Zoltán jelenlegi polgármestert támogatta a Fidesz helyi szervezete, mire alpolgármestere, Horváth Tibor függetlenként jelöltette magát. Két további jelölt Kovács György (DK, Párbeszéd, Mindenki Magyarországa, Momentum, LMP) és Trefán Jánosné (független).

A nagykállói polgármesterválasztás pikantériája, hogy szeptember 30-án nem jogerősen felmentették a több mint 2,5 milliós hűtlen kezelés vádja alól (a benzinügyként elhíresült perben azzal vádolták meg őt és társait, hogy az önkormányzat és az általa működtetett cég számlájára tankolhattak hozzá közel álló személyek.)

Nyírbátor

Nyírbátorban Máté Antal (független) nyerte 2014-ben a választást, 47,72 százalékát szerezte meg a voksoknak. Trefán Szabolcs, a Fidesz-KDNP jelöltje szorongatta meg 38,07 százalékos szavazati aránnyal.

Baracsi Balázs 7,81, Deméné Nagy Mónika (Jobbik) 5,69 százalékot szerzett, míg Virágné Dr. Fazekas Adrienn (Nyugodt hétköznap) még 1 százalékot sem ért el.

Máté Antal polgármesternek 2019-ben két kihívója akadt: Gárdos László (Fidesz_KDNP) és Jóni János (független) személyében.

Mátészalka

Mátészalkán Hanusi Péter (Fidesz-KDNP) 60,32 százalékos szavazati arányával magabiztosan nyert 2014-ben egyetlen kihívójával, a független Katona Péterrel szemben.

Most is egy jelölt van versenyben Hanusi Péterrel a polgármesteri székért, ő Vékony Miklós, a TESZ Mátészalka színeiben indul.

Időközi választás volt

Ibrányban 2014-ben Berencsi Béla (független) nyerte a polgármesterválasztást, a szavazatok 79,39 százalékát szerezte meg Fidesz-KDNP-s jelölttel, Imre Dezsővel (20,61 százalék) szemben.  A testület valamennyi tagja függetlenként került a testületbe. 2018-ban azonban 71 éves korában elhunyt Berencsi Béla, aki egyébként az országban a második leghosszabb ideje hivatalban lévő polgármestere volt, 43 évig állt Ibrány élén.

Az időközi választást márciusra írták ki, két jelölt közül Trencsényi Imre (addigi alpolgármester) nyerte el a szavazatok 68,09 százalékát, míg a város pénzügyi gazdasági ügyeit intéző Németh Szilvia (Fidesz-KDNP) 31,91 százalékot szerzett.

Most viszont nincs miért izgulnia, ugyanis nincs kihívója a szűk 7 hónapja hivatalban lévő Trencsényi Imrének.

Tiszavasváriban Fülöp Erik (Jobbik) nyerte a 2014-es választást, pártja a Jobbik fellegvárának is tekintette a települést. Fülöp a szavazatok 52,1 százalékát szerezte meg. Két független jelölt osztozott a többi szavazaton, Hosszú József 46,6, Takács Zoltán Attila 1.54 százalékot kapott.

Itt viszont az országgyűlési választások után kellett kiírni időközi választást, miután a Jobbik listáján Fülöp Erik bejutott a Parlamentbe, így összeférhetetlenség miatt le kellett mondania városvezetői posztjáról. (A pártból utóbb kilépett, de továbbra is képviselő.)

Az időközi választáson a befutó Szőke Zoltán lett, aki Fidesz-KDNP színekben indult. Rajta kívül Badics Ildikó, Munkácsi Mihály, Nácsáné dr. Kalán Eszter és Rozonyi Attila indult. (A város korábbi jegyzője, Badics Ildikó, aki szoros versenyben maradt alul, jelenleg Nyírbátor jegyzője.) Szőke kihívója Kiss Krisztián (Közös Jövőnk Tiszavasvári).

 

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés