Beköszönt a 22. század a gyermekrehabilitációra Nyíregyházán

Szabolcsihír

2019.10.14. 14:29

Beköszönt a 22. század a gyermekrehabilitációra Nyíregyházán
Fotók: Cservenyák Katalin

Egyelőre csak kipróbálásra hozták az eszközöket.

Hirdetés

Hirdetés

Csúcstechnológiás eszközöket kapott a nyíregyházi Jósa András Kórház gyermekrehabilitációs részlege -egyelőre csak egy hónapra, kipróbálásra. A három, összesen 70 millió forin értékű robot a kar, váll, kéz rehabilitációjában játszik fontos szerepet.

A nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitciós Osztályán 30 ágyon évente csaknem 300 fekvő és 3000 jeróbeteget kezelnek. Az osztály nagyon barátságos hely, ahol nagyon nagy szükség van az empátiára, és arra az érzésre, amit a sérült és beteg gyerekeknek át kell adni - hangzott el az eszközöket bemutató sajtótájékoztatón október 14-én.

Szondi Zita főigazgató-helyettes, orvosigazgató elmondta: már Nyíregyházán is megjelent a gyermekrehabilitációban a robottechnológia. Egy hónapig marad Nyíregyházán kipróbálásra a három nagyértékű berendezés, ami élmény a gyerekeknek, és segíti a szakemberek munkáját. Ez azért nagy dolog, mert ezek az eszközök Magyarországon az eszközök közfinanszírozott intézményekben nem érhetők el.

A rehabitációs, csúcstechnológiás készüléket a fejlesztő Meddevice Kft. bocsátotta az egészségügyi intézmény rendelkezésére. Kóbori Győző a cég képviseletében elmondta: a gazdasági társaság olyan robottechnikával ellátott egészségügyi eszközöket fejleszt, amelyek nagymértékben lecsökkenthetik a rehabilitációs időt, fokozzák az eredményességet, hiszen az eszköz alapja egy számítógépes játék melyet a éppen azzal a felső végtaggal kell irányítani, mely rehabilitációra szorul. A játékkal nem csökken a gyerek motivációja, tovább fenntartható a figyelme és kitartása is. Nemcsak a felső, az alsó végtagok rehabilitációjára is rendelkezésre állnak eszközök.

Azt tervezik, ha a következő egy hónapban a szakmai tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes beszerezni a készülékeket, a kórház vezetése minden lehetőség megkeres a finanszírozáshoz, de saját forrás nem áll rendelkezésére ehhez.
NyíregyházaJósa András Oktatókórház

Szóljon hozzá!

Hirdetés