Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Krónikus fertőzése Szabolcs megyének a prostitúció

| 2019. 10. 09. | 13:46:00
Akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.
Krónikus fertőzése Szabolcs megyének a prostitúció
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Budapesten az Országos Kriminológiai Intézetben kerekasztal-beszélgetést szerveztek ügyészek, bírók, rendőrök, kutatók számára a prostitúcióhoz kapcsolódó emberkereskedelem témakörében. Megyénket Dr. Szilágyi László és Dr. Borsodi-Buss Emese ügyészek képviselték. Az esemény azért volt aktuális, mert Szabolcs-Szatmár-Bereg megye erősen érintett a prostitúció és az ahhoz kapcsolódó bűncselekmények terén. A lányok, asszonyok futtatása nemcsak itthon, hanem nyugat-európai országokban is jellemző.

A megbeszélésen elhangzott, hogy az ilyen lányfuttatás akkor minősül emberkereskedelemnek, ha a strici és a vele együttműködő személyek (pl. a lányok beszervezését, szállítását, fotózását, szexoldalakon való hirdetését végzők) mindezt kizsákmányolási céllal teszik, azaz arra törekszenek, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket kihasználják, végső soron így akarnak meggazdagodni a prostituáltakon.

Fontos kiemelni, hogy a magyar törvények szerint öt évtől akár (a legsúlyosabb esetben) életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható az ilyen bűncselekmény elkövetőjével szemben.

Egyetértettek a szakemberek abban is, hogy a megelőzés és az áldozatok segítése nagyon fontos, éppen ezért a Belügyminisztérium külön programot is indított e téren. Már évek óta lehetőség van arra is Magyarországon, hogy az emberkereskedők hálójába került prostituáltak abbahagyják ezt a tevékenységüket, és róluk az állam akár fél évig is egy védett és titkos házban való elhelyezésükkel gondoskodjon. 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés