Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházi szóvivő: nincs helye kettős mércének

| 2019. 10. 11. | 07:11:00
Magyar Norbertet - egyelőre - elkerülte a celebritás.
Nyíregyházi szóvivő: nincs helye kettős mércének
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenegy éve a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szóvivője. Írja, küldi a híreket a sajtóorgánumoknak, sokszor szerepel arccal, névvel is, mégis elneveti magát, mikor arról kérdezem, szerinte 10-ből hány ember ismeri meg Nyíregyházán: „Szerintem senki! Elkerül a celebritás". Magyar Norberttől kérdeztünk 21-et.

Szabolcsihír: A sajtómunkatársak már jól ismernek, hiszen hosszú ideje dolgozol a hivatal szóvivőjeként.

Magyar Norbert: A véletlen sodort a hivatalhoz, sajtómunkatársat kerestek és én médiaszakos tanárként jelentkeztem. A középiskolás diákok után nagy váltás volt beülni egy iroda falai közé, de sokat segített, hogy továbbra is a médiával foglalkoztam. Sokat köszönhetek a helyi sajtó képviselőinek, akik 11 éve töretlenül támogatják, segítik a munkám. Már-már családtagként tekintünk egymásra.

Szabolcsihír: Amikor meghallják, hogy a NAV-nál dolgozol, hogyan reagálnak az emberek?

Magyar Norbert: Sokféle reakcióval találkoztam már. A többség távolságtartóvá válik. Sokan a sztereotípiák rabjai, hajlamosak a munkát az emberrel azonosítani, amit jelen esetben megértek. A hatóság munkatársaként elveket, szabályokat képviselek, nincs helye kettős mércének, hiszen az én munkámban a hitelesség elengedhetetlen.

Szabolcsihír: Az eltelt évek alatt, mióta itt dolgozol, mennyit változott az adózási morál Nyíregyházán, Szabolcs-Szatmár-Beregben?

Magyar Norbert: Ez leginkább az önkéntes jogkövetésen mérhető. A bejelentési, bevallási és befizetési kötelezettségek teljesítése mára már természetessé vált az ügyfeleknek, bátrabban fordulnak a hivatal felé a problémáikkal, mivel tapasztalják az ügyfélcentrikus szemléletet.

Szabolcsihír: A hivatal dolgozói sokkal segítőkészebbek, mint akár 10-15 évvel ezelőtt.

Magyar Norbert: A szolgáltató hatóság ma már nem csupán egy szlogen, hiszen számos intézkedés segíti és ösztönzi az ügyfeleket az önkéntes jogkövető magatartásra. Az szja bevallási tervezet, az adózói minősítés, a kezdő vállalkozásokat mentoráló program, a támogató eljárás csak néhány ezek közül, és ez a kör folyamatosan bővül.

Szabolcsihír: Szóvivőként mi volt eddig a legviccesebb történeted?

Magyar Norbert: Igyekszünk megjelenni különböző társadalmi megmozdulásokon, fesztiválokon, ahol a hivatalt közelebb hozhatjuk az emberekhez. Az egyik ilyen zenei fesztiválon fordult elő, hogy a helyszíni interjút követően autogramért lépett oda hozzám egy hölgykoszorú, mivel a kamerák láttán valamiféle celebnek gondoltak.

Szabolcsihír: Sör, bor vagy pálinka?

Magyar Norbert: Szinte soha nem fogyasztok alkoholt, de ha választanom kell, akkor egy pohár bor.

Szabolcsihír: Ha utazás, akkor észak, kelet, dél vagy nyugat?

 Magyar Norbert: Az égtáj nem számít, csak az útitársak.

Szabolcsihír: Gyakran szerepelsz tévében, rádióban, írott sajtóban. Szerinted 10-ből hány ember ismer meg Nyíregyházán?

Magyar Norbert: Szerintem senki (nevet)! Elkerül a celebritás. 11 év alatt talán kétszer fordult elő, hogy rákérdeztek. Inkább a társhatóságok, kamarák, civil szervezetek munkatársai, vezetői ismernek fel, mivel sok közös fórumon vagyok jelen.

Szabolcsihír: Rántott hús vagy rántott karfiol?

Magyar Norbert: Rántott hús.

Szabolcsihír: Nem vagy fent a Facebookon.

Magyar Norbert: Több okból. Sosem terveztem, hogy elektronikus képeskönyvet adok ki az életemről, emellett személytelennek találom. A szociális média véleményem szerint nem ért célt, mert nem kaput nyit, hanem elrejt. A társasági életet társakkal kell megélni, személyesen, és nem szájber térben, ahol az interakciók legtöbbször hamisak. Ebben konzervatív vagyok. A chat szolgáltatásokat sem használom; ha nincs személyes beszélgetésre lehetőség, akkor marad a telefon, de semmiképp sem az üzengetés.

Szabolcsihír: A NAV munkatársait az ember úgy képzeli el, hogy szigorúak, keveset mosolyognak.

Magyar Norbert: Ez is egy a hivatalnokokról alkotott sztereotípiák közül. Aki engem ismer, az tudja, hogy ez mennyire nem igaz. Persze a hatósági feladatok ellátása közben nem sok mosolygó végrehajtóval vagy revizorral találkoznak az ügyfelek, de ennek ellenére több visszajelzést kaptunk már, hogy az eljárások során empatikus, humánus kollégával találkoztak, nem egy vaskalapos hivatalnokkal.

Szabolcsihír: Mivel töltöd az időd, ha nem dolgozol?

Magyar Norbert: Amellett, hogy igyekszem minél több időt családommal tölteni, szívesen kertészkedek és egyre „rendszertelenebbül” sportolok. Korábban sokat fotóztam, saját labort is berendeztem, ahol magam hívtam elő a képeket, mára azonban már a digitális képkészítés elsodort ettől a hobbitól.

Szabolcsihír: Mit jelent neked Nyíregyháza?

Magyar Norbert: Az otthonomat.

Szabolcsihír: Mi hiányzik Nyíregyházáról?

Magyar Norbert: Nyíregyháza egy dinamikusan fejlődő, nyüzsgő város, ahol a fesztiválok, rendezvények mellett a természet nyugalmát is élvezhetjük. Sokszínű, ugyanakkor harmonikus, nem érzek hiányt.

Szabolcsihír: Van-e kedvenc helyed Nyíregyházán?

Magyar Norbert: A Kertvárosban lakom, így ez az első helyen áll a szívemben. De hozzám is, mint talán a legtöbbünknek itt Nyíregyházán, a Sóstói-tó áll a legközelebb, hiszen kevés város büszkélkedhet ilyen magával ragadó látványú és hangulatú kiránduló-, nyaralóhellyel.

Szabolcsihír: Szerinted ki a legjobb fej a városban?

Magyar Norbert: Ha most én egy embert emelek ki, akkor valaki mást biztosan megbántok, és egyértelmű választ nem is tudnék adni erre a kérdésre. Sokat mozgok közösségben, a munkám révén is rengeteg emberrel találkozom, és örömmel tapasztalom, hogy kis városunk lakói közül a legtöbben barátságosak és segítőkészek, ez épp elég.

Szabolcsihír: Halottak napja közeledik. Te hová, kinek a sírjához látogatsz el a temetőbe?

Magyar Norbert: Sajnos, a nagyszüleim már nincsenek velünk, így az ő emléküket tisztelem meg november elsején.

Szabolcsihír: Adót fizetni nem szeretünk. győzzél meg, miért fontos, hogy ne akarjuk elkerülni az elkerülhetetlent!

Magyar Norbert: Feladtad a leckét! Véleményem szerint a győzködés nem célravezető, hosszú távon semmiképp. Márpedig a NAV hosszú távú stratégiája, hogy az önkéntes jogkövetés ne kényszer vagy fenyegetettség hatására alakuljon ki. A legfontosabb azt megérteni, hogy az eltitkolt jövedelmek, a be nem fizetett adók, a csalárd taktikák a közösségnek, a gazdasági élet tisztességes szereplőinek okoznak károkat. Ez a felismerés vezethet ahhoz a morális egyensúlyhoz, ahol a társadalom széles rétege elítéli és kiveti a közösséget megkárosító magatartásformákat.

Szabolcsihír: A családodról mondanál pár szót?

Magyar Norbert: A feleségem németnyelvtanár, van egy fantasztikus, 13 éves kamasz fiunk, akire nagyon büszkék vagyunk, és nemrég egy törpenyúllal bővült a családunk - azóta kicsit lejjebb csúsztam a ranglétrán.

Szabolcsihír: Azt mutatják a statisztikák, hogy mi itt, Szabolcs-Szatmár-Beregben 12 hónapig dolgozunk 11 havi bérért. Ez az adózásban is tükröződik?

Magyar Norbert: Az adózási terhek az elmúlt évek alatt jelentősen csökkentek, gondoljunk csak az szja mértékére, a családos kedvezményekre, az áfa-csökkenésre. Ezek a változások mégis pozitívan hatottak a befizetésekre, mivel kevesebben gondolják azt, hogy megérné eltitkolni a bevételeket.

Szabolcsihír: Lehet tudni, melyik évben mennyi volt a legmagasabb adó, amit egy magánszemély fizetett, és mi a legalacsonyabb?

Magyar Norbert: Erről ugyan konkrét statisztikát nem vezetünk, de azt elárulhatom, hogy bérjövedelemből származó adóteher címén már fizetett be magánszemély 215 millió forintot is. A legalacsonyabb 1 forint volt.

Cservenyák Katalin

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés