Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyíregyházi közgyűlés is megalakult, végre

| 2019. 11. 07. | 11:08:00
Ennyi idő a választás napja és a megalakulás között a rendszerváltás óta nem telt el.
A nyíregyházi közgyűlés is megalakult, végre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

(élő, cikkünk folyamatosan frissül)

Ünnepélyes zászlóbehozatallal és a himnusszal vette kezdetét Nyíregyháza ünnepi közgyűlése november 7-én. Az 1990-es rendszerváltás óta ez már a nyolcadik testület a város élén.

Kovács Ferenc polgármester, aki már a harmadik ciklusát kezdi a város élén, azzal kezdte: 1990 óta ennyi idő a választás napja és a közgyűlés megalakulása között a rendszerváltás óta nem telt el Nyíregyházán. Ezzel utalt arra, hogy végül a Debreceni Ítélőtáblán született határozat három egyéni körzetben. 

"1753, a városalapítás óta mi vagyunk az egykori városvezetők, főbírák jogutódjai. Értékeljük, amit ők létrehoztak, átadtak nekünk, és felelősségünk tovább adni a következő generációknak" - hangsúlyozta ünnepi beszédében Kovács Ferenc. Hozzátette: függetlenül attól, egyéni vagy listás, bármilyen párt színeiben lett tagja a képviselő a testületnek, a várost képviseli, ami feleőősséggel jár. Múltunkra, hagyományainkra, értékeinkre egyaránt.

Hozzátette: az alakuló ülést megelőzően tárgyalást folytatott az ellenzék képviselőjével, Jeszenszki Andrással, így konszenzusos előterjesztések születtek és kerülnek a képviselő-testület elé.

A testület ezután meghallgatta a helyi választási bizottság vezetőjének a beszámolóját a választás lefolyásáról, annak eredményéről, majd Újhelyi János korelnök közreműködésével esküt tettek a képviselők, Adorján Gusztáv közreműködésével pedig Kovács Ferenc polgármester..

Ezek után a testület egyhangúlag elfogadta Kovács Ferenc javaslatát, és Jászai Menyhértet társadalmi megbízatású, míg Ulrich Attilát főállású alpolgármesterré választotta. Mindketten a korábbi ciklusban is alpolgármesterként tevékenykedtek.

Az ünnepi ülésen részt vesz Vinnai Győző, Nyíregyháza országgyűlési képviselője is, aki Szabó Tünde a város másik országgyűlési képviselője - aki más elfoglaltsága miatt nem vehet részt az ülésen - nevében is köszöntötte a testületet.

Három dologra hívta fel a figyelmet. Egyik: a döntések előkészítésénél be kell vonni a nyíregyházi embereket, civil szervezeteket. Ez Nyíregházán így volt a megelőző években, ennek tulajdonítja, hogy az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa Nyíregyháza. Második az anyagi biztonság. Ha a megyeszékhelyen rendben vannak a pénzügyek, van tartalék, rendben vannak a közintézményei, az iskolái, akkor sikeres a város, sikeresek a gyerekei, sikeresek a lakói. Harmadik pillér a fejlesztések. Itt három területet emelt ki. A közlekedési infrastruktúra fejlesztését, melynek eredményei elvitathatatlanok Vinnai szerint, a turizmus terén elért sikereket, melyek kimagaslóak, valamint a sport területén utóbbi időben végrehajtott beruházásokat, melyeknek köszönhetően Nyíregyháza sportos várossá vált.

A testület módosította a szervezeti és működési szabályzatot, majd hat bizottság létrehozásáról, azok elnökeinek, tagjainak személyéről döntött. A bizottsági külső tagok eskütételével véget ért a nyíregyházi közgyűlés alakuló ülése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés