Hirdetés

Ajakot ellenőrizte az Állami Számvevőszék: ki kell javítani a hibákat

| 2019. 11. 12. | 11:30:00
Nem volt biztosított az integritás alapú közpénzfelhasználás lehetősége.
Ajakot ellenőrizte az Állami Számvevőszék: ki kell javítani a hibákat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Állami Számvevőszék befejezte Ajak önkormányzatának 2017-re vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszerének kialakítása nem volt szabályszerű, így nem volt biztosított a közpénzekkel, a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás. Az integritási kontrollok kiépítése nem történt meg, ezáltal nem biztosították a korrupcióval szembeni védelem feltételeit.

Ajaknak 2017. január 1-jén 3 676 lakosa volt. Az önkormányzat héttagú képviselő-testületének munkáját két állandó bizottság segítette. Az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlója négy gazdasági társaságnak, az Élelmezési Kft.-nek, az „Ajakgazda” Nonprofit Kft.-nek, a Kultúra Háza Ajak Nonprofit Kft.-nek és az Ajaki MG-Á Nonprofit Kft.-nek. Az önkormányzat 2017-ben 878,6 millió forint költségvetési bevételt ért el, valamint 711,6 millió forint költségvetési kiadást teljesített, vagyonának értéke 2017. december 31-én 2,2 milliárd forint volt.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy Ajak Város Önkormányzatának belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit.

Az ellenőrzés keretében értékeltük továbbá, hogy az önkormányzatnál kiépítették-e és erősítették-e a korrupciós kockázatok kezelését szolgáló integritás kontrollokat, és azt, hogy megteremtették-e a teljesítményellenőrzés feltételeit.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy az Ajak Város Önkormányzatának gazdálkodási feladatait ellátó Ajaki Polgármesteri Hivatal a jogszabályi előírások ellenére nem rendelkezett a képviselő-testület által jóváhagyott, a feladatellátás részletes belső rendjét és módját rögzítő szervezeti és működési szabályzattal, így az átlátható, elszámoltatható működés alapvető feltételei hiányoztak. Az önkormányzat a számviteli előírások ellenére nem rendelkezett az eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzatával, az eszközök és források értékelési szabályzatával, így a pénzügyi gazdálkodás, valamint a vagyon megőrzésének feltételeit nem biztosította.

Az önkormányzatnál a kötelezően előírt, korrupció elleni védelmet támogató integritási kontrollok kiépítése nem történt meg, ezáltal nem volt biztosított az integritás alapú közpénzfelhasználás lehetősége. A teljesítménymérésre alkalmas követelmények kialakításának hiányában nem volt biztosított az államháztartás pénzeszközeivel és a nemzeti vagyonnal történő gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás mérésének lehetősége.

Hirdetés