Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csoda, hogy életben maradt ez a nyíregyházi férfi, olyan részeg volt

| 2019. 11. 12. | 11:17:00
És még motorcsónakot is vezetett.
Csoda, hogy életben maradt ez a nyíregyházi férfi, olyan részeg volt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén augusztusban Tokajnál, a Tiszán egy nyíregyházi férfi közlekedett barátja motorcsónakjával, ám előtte szeszesitalt fogyasztott. Éppen arra járőröztek a vízi rendőrök, akik látták rajta az ittasság jeleit, ezért igazoltatták.

A férfit elvitték Szerencsre egy orvoshoz, ahol vért és vizeletet is vettek tőle, a szakértő pedig megállapította, hogy öt ezrelék feletti vérében az alkohol.

Az egyébként 14 járműkategóriára érvényes vezetői engedéllyel rendelkező vádlottat az ügyészség ittas állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja, és azt indítványozta a vádiratban a bíróságnak, hogy pénzbüntetést szabjon ki a férfival szemben. Az ügyészség kezdeményezte, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottat a motorcsónak vezetésétől, ugyanis az ilyen bűncselekmény esetében ez törvény szerint kötelező. Ráadásul az eltiltásnak akkor van kellő visszatartó ereje a vádlottal szemben, ha az legalább egy évig tart, hiszen a motorcsónakázás szezonja tavasztól őszig tart, tehát ez jelenthet igazi büntetést a vádlott számára.

Az emberek többsége tisztában van vele, hogy gépkocsit ittasan vezetni nem szabad, mert büntetés jár érte, és természetesen rendkívül balesetveszélyes. Azt már kevesebben tudják, hogy ez a tiltás nemcsak a gépkocsikra, hanem a vízi járművekre is vonatkozik. Aki ugyanis gépi meghajtású (motoros) vízi járművet – motorcsónakot, kishajót, jet-skit – vezet ittasan úgy, hogy a vérében öt ezreléknél nagyobb az alkohol koncentrációja, az bűncselekményt követ el. Ha ennél kevesebb alkohol van a vérében, akkor pedig szabálysértést valósít meg. Fontos tudni, hogy a nem motoros vízi jármű ittasan való vezetése is szabálysértés, azaz csónakázni, vizibiciklizni sem lehet ittasan. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés