Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyereklányt zaklat a 60 éves karmester. Filmre vitték

| 2019. 11. 04. | 12:33:00
Nyíregyházi 21-es.
Gyereklányt zaklat a 60 éves karmester. Filmre vitték
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A elsőfilmes nyíregyházi rendező, Nagy Zoltán nagyjátékfilmjét premier előtt vetítik Nyíregyházán november 14-én a Krúdy Moziban. A Máté Gábor, Schell Judit, Major Erik és Bognár Lulu főszereplésével készült Szép csendben november 14-től látható országszerte a mozikban.

[Beillesztett cikk: Nyíregyházi elsőfilmes rendező alkotása a mozikban]

A filmet olyan szakmai szervezetek hitelesítik és ajánlják, mint a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány. Az alkotás egy 14 éves lány és egy 60 éves karmester bizalmas kapcsolatáról szól.

Szabolcsihír: Első nagyfilmedet szülővárosodban, Nyíregyházán mutatják be. A premier előtti vetítésen te és a főszereplő is itt lesz. Izgultok?
Nagy Zoltán: Természetesen van bennünk egy egészséges izgalom, de az elmúlt hetekben lezajlott budapesti és vidéki premier előtti vetítések utáni remek visszajelzések sokat segítenek abban, hogy ne izguljunk.

Szabolcsihír: Röviden összefoglalnád, miről szól a film?
Nagy Zoltán: Arról, hogy milyen, amikor olyan valaki keveredik egy gyermekmolesztálási ügy gyanújába, aki közel áll hozzánk: az apánk, a munkatársunk, esetleg a mentorunk. Az a tapasztalatom, hogy az ehhez hasonló eseteket nem mélységében, hanem inkább pikantériájában tárgyalják az emberek. A Szép csendben történetén keresztül ennek a kényes témának a bonyolultabb rétegeit kíséreltem meg feltárni.

Szabolcsihír: Miért pont ezt a témát választottad?
Nagy Zoltán: Fiatal koromban szemtanúja voltam egy hasonló esetnek, ami rengeteg megválaszolatlan kérdést hagyott bennem. Kutatni kezdtem, és több száz igaz történetet megismerve írótársammal, Horváth János Antallal megírtuk a Szép csendben forgatókönyvét.

Szabolcsihír: Azt mondják, ez a te #metoo filmed, te is így gondolod?
Nagy Zoltán: A forgatókönyvet még jóval a botrányok kirobbanása előtt elkezdtük írni, így nem a mozgalom farvizén született. Annyiban helyes a párhuzam, hogy #metoo eredeti szándékához hasonlóan a film is azt akarja, hogy elinduljon egy társadalmi diskurzus a hatalmi visszaélések terén.

 

Szabolcsihír: A film eredeti címe Impromptu volt. Miért lett utóbb a címe Szép csendben?
Nagy Zoltán: A kutatásom során megismert történeteken keresztül az a tapasztalatom, hogy az esetek döntő többségét szép csendben a szőnyeg alá söprik.

Szabolcsihír: A nyíregyházi Zrínyiben érettségiztél. Ott, vagy már hamarabb elhatároztad, hogy filmrendező leszel?
Nagy Zoltán: Ötévesen, életem első mozifilmje (Jurassic Park) után döntöttem el, hogy én ezzel akarok foglalkozni.

Szabolcsihír: Miért pont rendező?
Nagy Zoltán: Gyerekként úgy képzeltem el, hogy egy filmen a rendező álmát valósítják meg. Nagyon tetszett nekem a gondolat, hogy a fejemben lévő történetek egyszer csak testet ölthetnek.

Szabolcsihír: Ki a példaképed?
Nagy Zoltán: Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak, akik nagy hatással voltak rám alkotóként, de ez egy igen hosszú lista, amiből, ha hirtelen szemezgetnem kéne, akkor azt mondanám, hogy Louis Malle, Cormac McCarthy, Mike Nichols, Kenneth Lonergan, Gothár Péter, Németh Gábor.

Szabolcsihír: A családban van előzménye annak, hogy te művészpályára léptél?
Nagy Zoltán: Zenész családból származom, ezért a művészet sohasem állt távol tőlem.

Szabolcsihír: Kivonulnak-e a zrínyis osztálytársaid a bemutatóra?
Nagy Zoltán: Nem várom el, hogy tömegesen felvonuljanak, de remélem sokan közülük meg tudják majd nézni.

Szabolcsihír: Mire számítasz a nyíregyházi bemutatón?
Nagy Zoltán: Remélem, hogy a film által felvetett kérdések alapján el tud indulni majd egy jó beszélgetés.

Szabolcsihír: Nyíregyházán is forgattatok. Merre, mely jelenetekben szerepelnek nyíregyházi felvételek?
Nagy Zoltán: Főleg a belvárosban forgattunk. A Kossuth téren és környékén, a tizennégy emeletes tetején. Ezek főleg átvezető jelenetek, amik azt a célt szolgálják, hogy érezzük, nem Budapesten játszódik a történet, hanem egy vidéki városban.

Szabolcsihír: Hogyan kerül a filmben a képbe Nyíregyháza?
Nagy Zoltán: Fontosnak tartottam, hogy az első nagyjátékfilmemben megjelenjenek azok a helyszínek, ahol felnőttem.

Szabolcsihír: A Filmalap Inkubátor Program keretében, 62 millió forintos támogatással valósul meg a film. Elég volt a pénz?
Nagy Zoltán: Ilyen alacsony támogatásnál a költségvetés hiányát kreativitással kell pótolni, továbbá egy olyan stábot verbuválni, akik hozzám hasonlóan saját ügyüknek tekintik ezt a filmet, és így el tudott készülni.

Szabolcsihír: A szereplőket milyen szempontok alapján választottad?
Nagy Zoltán: Sokat járok színházba, és egyetemi vizsgaelőadásokra, így a legtöbb szerepre már a forgatókönyv írása közben megvoltak a jelöltek, castingot egyedül a fiatal csellista lány, Nóri szerepére tartottam.

Szabolcsihír: Ha utazás, akkor észak, dél, kelet, vagy nyugat?
Nagy Zoltán: Nincs preferált irány, bárhova szeretek utazni. Most november végén Tallinnba, és onnan Koppenhágába utazom a filmmel, szóval jelenleg a budapesti hidegből az északi fagy felé tartok.

Szabolcsihír: Rántott karfiol vagy rántott csirkemell?
Nagy Zoltán: Karfiol.

Szabolcsihír: Sör, bor vagy pálinka?
Nagy Zoltán: Ilyen sorrendben.

Szabolcsihír: Autó, motor, bicikli vagy tömegközlekedés?
Nagy Zoltán: Tömegközlekedés.

Szabolcsihír: Mit jelent számodra Nyíregyháza?
Nagy Zoltán: Otthon.

Szabolcsihír: Következő filmed témáját lehet már tudni? Mik a terveid?
Nagy Zoltán: Most három terven is dolgozom párhuzamosan. A filmalap műfajfilmes fejlesztésén belül dolgozom egy tini-scifi-vígjátékon. Hamarosan beadok fejlesztésre egy dramedy-t, ami egy stand-up humorista nőről szól, akinek döntenie kell a karrier és a család között, továbbá van egy történelmi filmtervem is, amit Aczél György élete inspirált.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés