Hatalmas beruházás indul az Electrolux nyíregyházi gyárában + FRISSÍTVE

Szabolcsihír

2019.11.15. 09:38

Hatalmas beruházás indul az Electrolux nyíregyházi gyárában + FRISSÍTVE

A világcég 14 éve van jelen, és jól érzi magát a városban.

Hirdetés

Hirdetés

100 millió eurós beruházás kezdődik 2020-ban az Electrolux nyíregyházi gyárában – ekkora fejlesztés a cég 30 éves magyarországi történetében nem volt – ez volt az egyik témája annak a sajtóreggelinek, amelyet november 15-én tartottak Nyíregyházán.

A találkozónak még két apropója volt: legördült a gyártósorról a tízmilliomodik termék, egy hűtőgép is Nyíregyházán, illetve ezen a napon rendezik a Modern Gyárak Éjszakáját, amelyre várakozáson felüli érdeklődést tapasztaltak az Electroluxban. Az előre meghirdetett programra nagyon hamar megteltek a helyek.

A sajtóreggelin Gönczy Sándor az Electrolux magyarországi vezérigazgatója, Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere és Szentpéteri Ferenc, a gyár nyíregyházi igazgatója válaszolt az újságírók kérdéseire. (Részletek később)

Az Electrolux stratégiai jelentéségű gyárrá nőtte ki magát Nyíregyházán – mondta Kovács Ferenc, aki hangsúlyozta a gyár és az önkormányzat partnerségét, mely remélhetőleg sikeres lesz a későbbiekben is.

– Nagy öröm számunkra, hogy az Electrolux Csoport magyarországi hűtőgép gyára immár 14 éve Nyíregyházán működik. Ez azt jelenti, hogy a cég megtalálta a számítását, elégedett a munkaerővel, a nyíregyháziak tudásával és szorgalmával. Mindemellett az eltelt időben a nyíregyházi gyár stratégiai jelentőségű gyártóbázissá nőtte ki magát, amely garanciát jelent a további fejlesztésekre, és kiemelt beruházások megvalósítására. Nagy örömmel fogadtuk a felajánlást egészségügyi intézményeink részére, ez újabb bizonyítéka annak, hogy a cég vezetése a minőségi termelés mellett a városunk és a nyíregyháziak felé is elkötelezett - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy 3 éve a város intézményeinek ajánlott fel hűtőgépeket a cég, böcsődéket, óvodákat, szociális intézményeket láttak el. Az Electrolux társadalmi felelősségvállalását példaértékűnek nevezte a városvezető.

Mi az Electroluxot is nyíregyházinak tekintjük, a nyíregyháziak elismerése is egyben, hogy a cég itt van a városban. Minden együttműködésre készek vagyunk - hangsúlyozta.

A tervezett, 100 millió eurós beruházást Gönczy Sándor Electrolux magyarországi vezérigazgatója ismertette: a projekt 2020-23 között valósul meg. Az összeget a helyi üzem Ipar 4.0 elvek szerinti modernizációjára fordítják. az új beruházás részét képezi a digitális, ipari automatizációs és robot technológiák alkalmazásának bevezetése is. Mindez összhangban van az Electrolux stratégiájával, melynek értelmében a vállalat fejleszteni kívánja a versenyelőnyét biztosító, kiemelkedő gyártókapacitásait.

Jövő év elején a kulcsfontosságú berendezéseket rendelik meg, utána fokozatosan alakítják át az üzemet. A gyártási technológiát szinte teljes egészében lecserélik, egy teljesen új beruházás valósul meg 2023-ra. Felsőkategóriás termékeket fognak itt gyártani, okoskészülékeket. Arra törekszenek, hogy automatizálatóak legyenek a gyártási folyamatok.

Automatizálás, minőségbiztonság – ezek a fő szempontok. Ha munkaerőhiány alakul ki, fokozatosan lehet tovább automatizálni – tette hozzá a vezérigazgató.

Energiafogyasztásban is előrelépés lesz a termékekben, annál is inkább, mert az unión belül új energiatörvényt vezetnek be, ennek meg kell felelni. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy terjedőben vannak az internethez kapcsolható termékek. Nyíregyházán eddig is közép- és felsőkategóriás termékeket gyártottak, ezek a piac szempontjából is fontos termékek. Igény van a beépíthető készülékekre, alulfagyasztós gépekre, illetve a fagyasztószekrényekre. A fagyasztóládákat már nem fognak gyártani, ezekre folyamatosan csökken a piaci igény.

Kijelentette: Nyíregyházán abszolút elégedettek a körülményekkel.

Kérdésre válaszolva kifejtette: jelentős változás a létszám tekintetében nem lesz, de azok a dolgozók, akik részt vesznek a munakfolyamatokban, magasabb képzettséggel rendelkeznek majd. Az ezer főt foglalkoztató cégnél a belső dolgozókat továbbképzéseken juttatják ismeretekhez, az új dolgozókat pedig magasabban kvalifikáltak közül választják.

Szentpéteri Ferenc elmondta, jelenleg mintegy 1000 dolgozója van a gyárnak. 

Az elkészült tízmilliomodik termékről, vagyis hűtőről elárulta: nem fogják eladni, marad a gyárban. Hatalmas mennyiség ám ez,

kiszámolták, Nyíregyházától Los Angelesig érne a sor, ha egymás mellé tennék őket az elsőtől a tízmilliomodik hűtőig.

14 éve vannak Nyíregyházán, és ez a 10 milliomodik hűtő egy kis megállásra késztette őket – meg is ünnepelték, megemlékeztek róla, alá is írták, a Modern Gyárak Éjszakáján pedig meg is lehet majd nézni.

A Szabolcsihír kérdésére, milyen az Electrolux dolgozójának lenni, mennyire jellemző a fluktuáció, Szentpéteri Ferenc elmondta:

–Bízom benne, hogy szeretnek itt dolgozni az emberek, nagy részük stabilan, évek óta munkatársunk, nagy létszámú a törzsgárda - mondta, hozzávéte: törekszenek is arra, hogy szeressenek az Electroluxnál dolgozni az emberek - akik a város 30 kilométeres vonzáskörzetéből is járnak ide -, ezért is fordítanak különös figyelmet a munkahelyek kialakítására, hogy az a dolgozókhoz alkalmazkodjon, továbbá igyekszenek a monoton munkavégzést csökkenteni. Jelenleg üres álláshely egybként nincs a gyárban. Végzős egyetemisták, főiskolások többen is keresik a céget, hogy szakdolgozatukat a gyárról írhassák.

A november 15-én délután kezdődő Modern Gyárak Éjszakájára semmi extrával nem készülnek, sőt, épp az a céljuk, hogy a mindennapi munkájukba bepillantást nyerhessenek az érdeklődők. Így aztán teljesen hétköznapi gyártás lesz, hogy az érdeklődők lássák majd, hogyan dolgoznak.

Egyébként épp a dolgozók gondolták úgy és vetették fel, hogy meg kellene ünnepelni a tízmilliomodik hűtő elkészültét úgy, hogy a város számára is emlékezetes maradjon. Döntöttek arról, hogy kinek adják a 10 hűtőt ajándékba, az egészségügyre szavaztak a legtöbben. Hogy mely intézmények kapják, a várossal közösen döntenek.

A Szabolcsihír újabb kérdésére, hogy - ha most 10 hűtő - jövőre a 15 éves évfordulót hogyan ünneplik, elhangzott 15 hűtővel - amit Kovács Ferenc polgármester derűsen már előre el is fogadott a város számára.

A nyíregyházi üzem 2005-ös alapítása óta közel 300 hűtőt adományozott már a város szociális és egyéb intézményeinek, valamint rászoruló családoknak. 
NyíregyházaElectrolux

Szóljon hozzá!

Hirdetés