Itt a rendelet a hatévesek iskola alóli felmentéséről

hvg.hu

2019.11.22. 13:30

Itt a rendelet a hatévesek iskola alóli felmentéséről
A kép illusztráció

Országos hatóság adhatja ki az engedélyeket.

Hirdetés

Hirdetés

Csütörtökön késő este megjelent a rég várt kormányrendelet arról, ki döntheti el, felmentik-e a 6 éves gyereket a beiskolázási kötelesség alól, ha a szülő még egy évet várni szeretne. Egy törvény ugyanis elvette ezt a jogot a gyereket ismerő szülőktől és óvónőktől, óvodavezetőktől, de a végrehajtási jogszabály késett – írja a hvg.hu.

Az új rendelet szerint egy országos hatóság, az Oktatási Hivatal adhatja ki ezeket az engedélyeket szakértői vizsgálat alapján.

A gyerek lakhelye szerint illetékes járási szakértő bizottságot kell megkérdezni, sajátos nevelési igény esetén pedig a hasonló megyei testületet. A bizottságnak a szülői kérelem beérkezése után öt napon belül időpontot kell adnia a vizsgálatra, és azt a kérelem beérkezésétől 15 napon belül el kell végezni.

Ha a szülő a szakértői vizsgálat időpontjában önhibájából nem jelenik meg, új időpontot nem kap, a hivatal a gyerek megvizsgálása nélkül dönt. Ha önhibáján kívül nem jelenik meg, még egy időpontot kap öt napon belül. Arról nem szól a rendelet, hogy ki és hogyan állapítja meg, önhibájából maradt-e távol a szülő és a gyerek, illetve, hogy erről milyen igazolást fogadnak el.

Arra nem szerepel határidő a szövegben, hogy az Oktatási Hivatalnak mikor kell döntenie a gyerek sorsáról, vagyis arról, köteles-e iskolába menni abban az évben, amelyben augusztus 31-éig a hatodik életévét betölti.

iskolakezdéstankötelezettség

Szóljon hozzá!

Hirdetés