Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két frakciója lesz a nyíregyházi közgyűlésnek

| 2019. 11. 21. | 11:07:00
Mindkét oldal megköszönte a városlakóktól kapott felhatalmazást.
Két frakciója lesz a nyíregyházi közgyűlésnek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A két közgyűlés között történt eseményeket tekintette át november 21-i, első rendes ülésén Nyíregyháza képviselő-testülete. Napirendjén közel 30 előterjesztés szerepel. A szokásos kisfilm megtekintése után Kovács Ferenc polgármester beszámolt arról, hogy két újabb nyertes pályázat plyázat 2019 kubinyi ágoston program 21 millió forintot nyert egy új, állandó killításra, közel 4 milliót egy másik pályázaton, párásító berendezésre,

Jeszenszki András megköszönte a városlakóknak a bizalmat az október 13-i választáson, majd bejelentette: az ellenzéki színekben bejutott képviselők egységes frakciót alakítottak, Szövetségben Nyíregyházáért néven, melynek vezetőjévé őt választották meg. A szavazataránnyal és azzal a felelősséggel vesznek részt a munkában, amekkora felhatalmazást a városlakóktól kaptak.

Ez azt jelenti, hogy a nyíregyházi közgyűlésben két frakció lesz: a Fidesz-KDNP (13) és a Szövetségben Nyíregyházáért (9). Ilyen egyébként még nem volt a rendszerváltás óta a városban.

A két ülés közti eseményekhez kapcsolódva arról is tájékoztatott, hogy Póka Imrét, aki 23 éve vesz részt a polgármrség munkájában, az Év polgárőrévé választották a közelmúltban. Jeszenszki Andrtás azt kérte még a városvezetéstől, hogy a városi eseményekre - avatásra, átadásra - az ellenzéki képviselőket is hívják meg. Megemlítette a napokban átadott Hotel Sóstó avatási ünnepségét, melyre nem kaptak meghívást.

Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője is meköszönte a városlakóknak a bizalmat és a felhatalmazást, ígérte, ahogy eddig is, ezután is Nyíregyháza érdekei lesznek a legfontosabbak a döntésekben. Azt kérte az ellenzéktől is, hogy felszólalásaikban is mindig Nyíregyházát tekintsék a legfontosabbnak, ne pártcsatározások színtere legyen a közgyűlés.

Kovács Ferenc polgármester gratulált Póka Imrének, s ígértet tett arra, hogy meghívót kapnak az ellenzéki képviselők is az eseményekre, magyarázatként hozzátette: a Hotel Sóstó átadási ünnepségét nem a város szervezte.

Lövei Csaba (Szövetségben Nyíregyházáért) arra hívta fel a figyelmet, hogy korán sötétedik, és a közvilágítás nem működik még délután, ami balesetveszélyes. Javaslatot tett arra, hogy kezdeményezze a város az áramszolgáltatónál a korábbi felkapcsolást, még ha annak plusz anyagi terhe is van. Javasolta ugyanakkor, hogy a levegő szennyezettségét mérő műszer ne csak a Széna téren legyen.

Tóth Imre (Fidesz-KDNP) elmondta, a közlekedésbiztonsághoz kapcsolódva megtette napirendi javaslatát, szerinte ott kellene megtennie javaslatát Lövei Csabának.

Kovács Ferenc egyet értett Lövei Csabával, hiozzátéve: ebben a ciklusban valószínűleg napirendre kell venni a közvilágítást. Éppen a közlekedés biztonsága érdekében telepítettek a közelmúltban több okoszebrát is Nyíregyházán. Egy fix mérő kellene a megfelelő helyen, reméli, hogy rövidesen ez is megoldódik.

Hosszasan tárgyalták a képviselők, majd egyhangúlag vették tudomásul a Nyíregyházi Tankerületi Központ, majd a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tájékoztatóját a 2019-20-as tanév indításáról.

Elég lassan halad a testület, másfél óra alatt az első két napirendi pontot tárgyalta meg, és van még a napirendjén 25 előterjesztés, ennek jelentős részét nyilvánosan tárgyalják meg.

Civileket támogattak

Összesen 7,5 millió forintos keretre pályázhattak civil szervezetek generációk együttműködését segítő karácsonyi programok lebonyolítására. Határidőig 107 civil szervezet nyújtotta be pályázatát. Egy kivételével (mely hiányos volt) valamennyi kérelmet befogadott és támogatott az önkormányzat.

Az egyesületek, civil szervezetek rendezvényeire 30 és 330 ezer forint közötti összegeket ítélt oda az önkormányzat. A legtöbbet – 330 ezer forintot – a Vöröskereszt megyei szervezete kapta a rászorulóknak melegétel osztásra, élelmiszercsomagok adományozására.

Újabb térfigyelő kamerák

Nyírszőlős városrészben 6 fix térfigyelő kamera telepítéséről döntöttek a képviselők. A kamerák telepítését a városrészben előforduló, elsősorban fiatalok által elkövetett garázda cselekmények, a Kollégium utcai sport és szabadidő pályán a közelmúltban történt beruházások és a várható fejlesztések (játszótér, filagória, streetball pálya, mosdó és futópálya) vagyonvédelme indokolja.

Megfigyelhetővé válhat a városrész központi útjának tekinthető Szőlőskert utca a Kollégium utcai kereszteződéstől két irányba, valamint maga a kereszteződés.

A Kollégium utca központi része, a Posta előtti terület, a görögkatolikus plébánia előtti terület, valamint az általános iskola sportcsarnoka előtti rész, a Kollégium utcában található Sport és szabadidő pálya teljes területe. A Szőlőskert utca, a Kollégium utca, valamint az itt található sportpálya fontos élettere a helybéli fiataloknak.

A Szőlőskert utca-Kollégium utca kereszteződésében új oszlopon két fix kamera lesz, mely megfigyeli a Szőlőskert utcát nyugati és keleti irányba, valamint a kereszteződést. Egy kamera lesz az Arany János Gimnázium és Általános Iskola tornatermének Kollégium utcai falán, amely megfigyeli a Kollégium utcát a tornateremtől északra. A sportpálya déli oldalán lévő világítási oszlopon 3 fix kamera lesz, megfigyeli délnyugati irányba a játszóteret és a mosdót, déli irányba a játszóteret és a filagóriát, északi irányba a streetball pályát és a sportpályát.

Vita és ellenszavazat nélkül fogadták el a közterületek elnevezéséről szóló előterjesztést. A Bujtosi Városliget sétányát Margócsy Józsefről nevezték el. Ő nemcsak a Nyíregyházi Egyetem számára fontos, mint a tanárképző főiskola hajdani főigazgatója, hanem a véroslakók számára is, hiszen népszerű helytörténész volt, a város múltját kutatta.

Felgyorsultak az események, nem sokkal 12 óra előtt már a 11. napirendi pontnál tart a testület, a korábbiakat vita nélkül szavazták meg.

Újabb 60 millió az Aranynak

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkársága bruttó 60 millió forinttal támogatja a Nyíregyháza önkormányzatának tulajdonában lévő Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium tan uszodája II. ütemének fejlesztését. A közgyűlés ehhez hozzájárult, és vállalta, hogy a létesítmény sportcélú üzemeltetést 15 éven keresztül biztosítja.

Miután a polgármester szabadságának ütemezését is elfogadták a kipviselők, befejeződött a nyílt ülés, zárt üléssel folytatja munkáját a testület.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés