Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a karácsony lázában ég Nyíregyháza

| 2019. 11. 26. | 15:45:00
Hagyományosan a Kossuth tér a városlakók találkahelye.
Már a karácsony lázában ég Nyíregyháza
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Advent első vasárnapján, december elsején Nyíregyházán is kezdetét veszi a karácsonyi vásár. A színes adventi forgatag a városlakókat és az érdeklődőket a főtéren várja. A részletekről Ulrich Attila aplolgármester tartott sajtótájékoztatót november 26-án.

A fenyőfa - melyet egy kertvárosi család ajándékozott a városnak - már áll megszokott helyén, a Takarékpalota előtt, és egészen vízkeresztig díszíti a Kossuth teret.

A közel 16 méter magas, negyven éves lucfenyőt több, mint 2000 méter hosszú fényfüzér, világító csillagok és aranyszínű gömbök díszítik.

A Mikulásház és a betlehemi jászol is a helyén van már, a színpadot pedig megújult dekorációval a tavalyi évhez hasonlóan a Polgármesteri Hivatal főbejárata előtt állították fel. A hagyományokhoz híven a színpad és a Kossuth szobor között kap helyet az Adventi koszorú.

Ünnepi fények

Ebben az évben tovább bővül a belváros díszkivilágítása. A tavaly megújult Vay Ádám körúti és Bethlen Gábor utcai fényeken kívül az idén a Luther utcán, valamint a Dózsa György utcán bővítették a város díszfényeit. Ezeken a helyszíneken

6-6 kandeláberen helyeztek el új, 3 méter magas díszvilágítást.

A Kossuth tér fái közül újabb három platán, a Dózsa György utcán 6 gömbfa kap fénydekorációt. A tér közepén lévő tartószerkezet a méltán népszerű térháló, fényfüzérrel és organikus gömbökkel teszi igazán ünnepivé és hangulatossá a „Nyíregyházi Advent” karácsonyi forgatagát.

A polgármesteri hivatal épületének teljes homlokzatán a 0,8 méter és 2 méter hosszúságú jégcsapfényeken kívül 12 db, 4 méter hosszúságú fényfüzér ragyog majd.

A nyíregyházi óvodások közreműködésével idén is feldíszítik a "Kis Karácsony Fenyőszigetet", ékesítve ezzel városunk főterét.

Az ünnepi fények 2020. január 6-ig, vízkeresztig díszítik a belvárost.

Karácsonyi vásár

Egységes jégcsap motívummal és fényhálóval díszített faházak alkotják a vásár helyszínét. A Kossuth téren 20 vendéglátó, illetve ajándékárus kínálja majd portékáját, a tér kávézói az idén is részesei lesznek a forgatagnak fűtött teraszaikkal. A Városalapítók szobránál található öt faházba a történelmi egyházak települnek ki, továbbá a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület cipősdoboz akciója is itt kap helyet.

A „Made in Nyíregyháza”, azaz a helyi termék és szolgáltatásfejlesztési program 20 résztvevője is Károlyi és Petrikovics szobra mellett mutatkozik be.

Az Aranykapu Népművészeti Egyesület tagjai - 25 népi iparművész - a mesterségüket bemutató karácsonyi vásárt tartanak. Tovább bővül a vásár területe a Samassa József térrel és a Dózsa György utcával, itt ugyanis további 10 árus kínálja portékáit.

Extrém hinta és dodgem

A Nyíregyházi Advent ideje alatt négy helyszínen próbálhatnak ki kicsik és nagyok különböző játékokat. A szökőkút mellett az XXL extrém hinta és a közel 400 m2 nagyságú dodgem várja a nagyobbakat.

A Takarékpalota mellett a nyírségi kisvasút kicsinyített mása régmúltat idéző élményt nyújt a gyerekek és családok számára,

míg a Városalapítók szobránál egy gyermekkörhinta a legkisebbeket szórakoztatja.

Kulturális és szórakoztató programok

Akárcsak tavaly, december 2-22. között ebben az évben is minden nap utcazene teszi még hangulatosabbá a karácsonyi forgatagot. A Kossuth téren felállított színpadon hétköznap helyi csoportok, zenekarok, iskolák növendékei lépnek fel, vasárnaponként sztárvendégek szórakoztatják a közönséget.

Az ünnepi fényeket december elsején (vasárnap) 16.30 kapcsolják fel. Kovács Ferenc polgármester köszöntőjét és az ökumenikus adventi áhítatot követően az első adventi gyertyát is meggyújtják. A nap sztárvendége Csonka András lesz.

Hirdetés
Hirdetés