Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Menne pár kört a miniszterelnök autójával? Kállósemjénben megteheti

| 2019. 11. 07. | 08:56:00
Szovjet katonai parancsnokság és kollégium is volt a kastély.
Menne pár kört a miniszterelnök autójával? Kállósemjénben megteheti
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nehéz elképzelni, hogy egykor szovjet katonák sáros bakancsai taposták süppedő szőnyegeit és a padlóját. A csodálatosan felújított, kállósemjéni Kállay-kúria ma már eredeti pompájában ragyog, s fogad egyre több látogatót. Nagyon jól tájolhatták az építtetők, mert valahányszor jár is erre, az embernek mindig az az érzése támad, mintha itt mindig sütne a nap. Hatalmas, csodálatos park övezi, évszázados fákkal. Védelem alatt áll, akárcsak az épület.

Szabolcs-Szatmár-Beregben uniós pályázatokon nyert támogatások nyomán sorra újulnak meg a kastélyok, kúriák. Elvitathatatlan a zászlóshajó cím a tiszadobi Andrássy-kastélytól, ám a figyelemből a többinek is jut. Így a kállósemjéninek is.

Ma a századforduló hangulatát idézi a korabeli bútorokkal berendezett épület, melynek földszintjén kiállítás látható, emeletén pedig rendezvények tartására alkalmas teret alakítottak ki. Nem véletlenül, hiszen a házasulandó párok manapság szívesen választanak szokatlan helyszínt életük legszebb napjának megünneplésére. Így a nagyari Luby-kastély, a mándoki Forgách-kastély, vagy éppen a kállósemjéni Kállay-kúria is nagyon népszerű körükben. Ritka az az alkalom, amikor a Kállay-kúriát körülvevő gyönyörű parkban ne találkoznánk esküvői fotózásra érkező párokkal.

A Kállay-család ősi fészkében, a ma 3 500 lelket számláló Kállósemjén központjában álló épületben, ahol a hintapolitikusnak is nevezett, későbbi miniszterelnök (1942-44), Kállay Miklós is nevelkedett, a második világháború idején szovjet katonai parancsnokság működött. A katonák nem sokat törődtek az értékek védelmével, amit jól illusztrál, hogy a szalon padlóját tüzelőnek használták. Utóbb egyetlen megmaradt elemből sikerült rekonstruálni a ma látható, egyedi burkolatot. Az államosítás után kollégiumként hasznosították.

A kállósemjéni Kállay-kúriát 2012-ben kezdték el felújítani, hogy a nagyközönség számára látogathatóvá tegyék. A parkban található a család kriptája is, ahová a mai napig temetkeznek a leszármazottak. Ma az épület bejáratánál Kállay Miklós bronzba öntött alakja fogad, egy karosszékben üldögél. Lehet vele szelfizni. Belépőjegyet viszont a kúria bal szárnyában kialakított kávézóban lehet váltani. Ennek büszkesége egy herendi porcelán kávéfőzőgép, mindenképpen meg kell nézni.

A Kállay az egyik legősibb magyar család, már 800 éve dokumetáltan jelen van a magyar történelem színpadán.

A kiállítás nyolc termen keresztül mutatja be a nemzetség történetét a 13. századtól napjainkig.

Az első terem a Kállayak első írásos említésétől, 1237-től Mohácsig mutatja be a korszak történéseit, viseletét, fegyverzetét. Itt a látogatók egy páncélsisakot is felpróbálhatnak. A második terem a török elleni küzdelmeket, a kuruc korszakot eleveníti fel. A harmadik kiállítási tér a semjéni kúria múltjával és a család orosi ágával foglalkozik. A következőben a Kállay család leghíresebb tagjait ismerhetjük meg. Az ötödik terem a XX. század 20-as, 30-as évei úri szalonjának hangulatát idézi. A hatodik termet teljes egészében a Magyar Királyság utolsó miniszterelnökének, Kállay Miklós emlékének szentelték. Középen áll díszes íróasztala, melyet egyetlen fából faragtak ki. A miniszterelnök leszármazottjainak és a család XX. századi életében fontos helyet betöltő Máltai Lovagrendnek is jut hely a kiállításban. Különleges az a bemutató, amelyet a XIX. és XX. század fordulóján készült és használatos gyerekjátékokkal rendeztek be. Láthatunk itt gyönyörű ruhákba öltöztetett, porcelánfejű babákat, babaházat, mini konyhát is. Habár minden teremben találunk tájékoztató szöveget is, érdemes vezetést kérni, mert a felkészült tárlatvezetőknek köszönhetően mintegy varázsütésre visszarepülünk a múltba, és látni fogjuk, az a család, mely Szabolcs vármegye életében kiemelkedő szerepet játszott, ott volt hazánk történelmének minden fontos mozzanatánál is.

A kúria munkatársai már lelkesen készülnek adventre – Karácsony a kúriában címmel különösen a gyerekek érdeklődésére számítanak majd a régi idők hangulatát idéző porcelánbabákból, játékmacikból álló kiállítással.

A jövő évi tervekről Mogyorósi Judit ügyvezető a Szabolcsi Cafénak elmondta: miután a kúriában kerékpárok bérlésére is van lehetőség, gyerekeknek, családoknak túrajavaslatokat is fognak tenni, hová, merre érdemes két keréken elindulni, köszönhetően annak, hogy ezen a környéken is nagyon sok kerékpárút épült, melyen biztonságosan közlekedhetnek a biciklisek. Terveznek egy nagy fesztivált is, melyről egyelőre nem árult el részleteket az ügyvezető, hadd legyen meglepetés.

A végére hagytuk a legnagyobb durranást, a látogatók kedvencét. Élményautózásra csábít az 1931-es Ford-A modell. A jármű az egész kiállítás egyik leglátványosabb eleme. A Kállay Miklós miniszterelnök által is használt Ford A egyik működőképes példánya a kúria parkjában lévő garázsban áll. Akinek kedve tartja, tehet néhány kört a járművel, melyhez magától értetődően sofőr is jár.

Cservenyák Katalin

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés