Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán több mint 800 milliót fordítanak a tömegközlekedésre

| 2019. 11. 21. | 09:26:00
És vett a város 41 buszt is.
Nyíregyházán több mint 800 milliót fordítanak a tömegközlekedésre
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mint arról a Szabolcsihír is beszámolt, Tuzson Bence a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára korábbi sajtótájékoztatóján közölte: az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak, és ezt a jövőben törvénybe is foglalják - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Tuzson Bence elmondta: a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának a helyi tömegközlekedés finanszírozását tartja, és a meglévő jogszabályok is az önkormányzatok feladataként jelölik meg a tömegközlekedés biztosítását.
"Szeretnénk egyértelműsíteni" ezt a feladatot, ezért "törvénybe fogjuk foglalni, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítani", és csak ha ez biztosítva van, azután lehet az adóból fennmaradó összeget másra költeni" - mondta.
"Ha Tarlós István tudta finanszírozni a főváros tömegközlekedését, akkor Karácsony Gergelynek is kell tudni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a kormány betart mindent megállapodást, amelyet a fővárossal kötött még Tarlós István főpolgármestersége idején.

Arra voltunk kíváncsiak, Nyíregyházán mennyi az iparűzési adó, mire fordítja a város, tervezik-e, hogy a jelenlegitől nagyobb összeget költenek a tömegközlekedés finanszírozására.

Kérdéseinkre Kása Brigitta aljegyzőtől szeerdán az alábbi tájékoztatást kaptuk:

"Nyíregyháza 2019-ben az 53.169.000 forint összegű állami támogatáson kívül

saját forrásból éves szinten 816 millió forintot fordít a közösségi közlekedés, tömegközlekedés biztosítására.

Nyíregyháza  költségvetése 2019-ben 8.5 milliárd forint helyi iparűzési adó bevétellel számol. A helyi közösségi közlekedést a város eddig is saját bevételéből, azaz a helyi adóbevételből finanszírozta, csakúgy, mint számos más önkormányzati feladat ellátását.

A saját bevételek biztosítják például a szociális területen elérhető települési támogatást, az ingyenes bölcsődei ellátást, a nyugdíjasok karácsonyi ajándékcsomagját, a közvilágítást, a parkosítást és számtalan városüzemeltetési feladat megoldását, hogy csak néhányat említsünk a sok közül - tette hozzá az aljegyző.”

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés