Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A mátészalkai moziberuházást is kisegíti az állam

| 2020. 12. 30. | 13:24:00
Új lehetőségek a történelmi városközpontban.
A mátészalkai moziberuházást is kisegíti az állam
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bruttó 76 millió forint többlettámogatást nyújt a kormány egyes mátészalkai beruházások finanszírozására. A december 23-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a régi mozi épületének felújítására, Film- és Színháztörténeti Múzeummá alakítására, továbbá a Kossuth utca rekonstrukciójára lesz több pénz, ezekre a projektekre eredetileg 654,5 millió forintot adtak a központi költségvetésből. 

A város történelmi központjának megújítása a Fény- és Technikatörténeti Múzeum megvalósítására is kiterjedt. A mozi átalakítása jelenleg is zajlik, míg a Kossuth utca fejlesztése és a másik múzeum kialakítása már elkészült.

Kevésbé ismert, hogy Magyarországon elsőként – Budapestet is évekkel megelőzve –  Mátészalkán volt elektromos közvilágítás (1888), és az első lakóház villamosítása is ebben a városban történt. Ennek állít emléket a múzeum, s ezért nevezik Mátészalkát a „fény városának”. A közvilágítás kialakítása a Schwartz-testvérekhez kötődik, Mórhoz és Jakabhoz, akik a gyártelepüket villamosították, s annyi áramot termeltek, hogy abból a Kossuth utcának is jutott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés