Hiába adakoztak az ömbölyi Zoénak, napi megélhetési gondjaik vannak

Szabolcsihír

2019.12.11. 14:46

Hiába adakoztak az ömbölyi Zoénak, napi megélhetési gondjaik vannak

Az alapítvány kuratóriuma a kifogásokat keresi.

Hirdetés

Hirdetés

Nagy bajban van a daganatos ömbölyi kislány családja. Úgy tűnik, hiába adakoztak számukra jólelkű emberek, a Zoénak felajánlott pénzhez nem jutnak hozzá. Mára a család napi megélhetése került veszélybe. A nyírbélteki Gondoskodás Alapítvány, melynek a számlájára az ország minden tájáról utaltak az emberek, hogy a kislány gyógyulását segítsék, azt sem hajlandó elárulni, mennyi pénz gyűlt össze e célra a számláján. Közben a kuratóriumi tagok személye is folyton változik, így még az is bonyolítja a helyzetet.

Egy vaddisznó ugrott eléjük, szerencsére nem sérült meg senki

Nagy nehezen – és ehhez a nyilvánosság is hozzájárult – sikerült elérnie a családnak, hogy az alapítvány a steril körülmények kialakítását fedezze, továbbá kifizették a korábban vásárolt használt autót is, mellyel a gyereket a kemoterápiára, kezelésekre szállítják. Október 30-án azonban kivédhetetlen baleset történt: a sötétben egy vaddisznó szaladt át az úton, a kocsi összetört. Azóta kölcsönkocsikkal tudja csak szállítani a gyereket az édesapa. A balesetről rendőrségi jegyzőkönyv készült, a javítás 620 ezer forintba kerülne.

Elutasították

– Elutasították a kifizetést először azzal, hogy várjuk meg, míg befejeződik a steril körülmények kialakítása, később azzal, hogy ez az alapítványnak gazdasági hátrányt jelent – mondta az elkeseredésében ismét a Szabolcsihírhez forduló édesapa, aki azóta ismerősöktől, barátoktól kölcsönkért kocsival viszi Zoét Budapestre, Debrecenbe.

Próbáltuk hívni az alapítvány könyvelőjét, aki azzal hárította el a választ, hogy ő nem tagja a kuratóriumnak, pénzügyi kérdésekben ők döntenek. Az alapítvány elnökét, Sarkadi Nórát is hívtuk, egyszer a vonaton utazott, azért nem tudott beszélni, később nem vette fel. December 10-én ismét próbálkoztunk, de a telefon ki volt kapcsolva. Papp Norbert többször szerette volna már megtudni, mennyi pénz gyűlt össze az alapítvány számláján kislánya, Zoé számára, erre azonban, mint mondta, nem kapott választ.

Mint ahogy nem hajlandók egy összegben átutalni a kislány gyógykezelésére jószándékú emberektől összegyűlt összeget sem.

Steril körülmények és egy baleset

Többször írtunk már róla: a hatéves ömbölyi kislány szülei a nyár elején duzzanatot vettek észre a gyerek lábán, ami nem akart elmúlni, ezért orvoshoz vitték. Debrecenbe, majd Budapestre irányították őket. Kiderült, hogy a Zoénak rosszindulatú daganata van, áttéttel a tüdején. Zoé hősiesen küzd, jól tűri a kemoterápiát és már átesett az első műtéten is. A remélhetőleg teljes gyógyulásához azonban steril körülményekre volt szükség, illetve autóra, amivel Ömbölyből Budapestre, Debrecenbe hordhatja édesapja.

Belátható, hogy tömegközlekedésen egy legyengült immunrendszerű gyermek nem szállítható.

Nos, legelőbb erről volt nehéz meggyőzni azt az alapítványt, amit a kislány óvónője ajánlott a család figyelmébe. Papp Norbert, az édesapa először ugyanis a Facebookon keresztül fordult a jószándékú emberekhez. Levelében azt is leírta, a kislány számára nyitott egy számlát, amire köszönettel fogadnak adományokat. A háromgyermekes család akkor albérletben élt, a néhány hónapos legkisebbel az édesanya jelenleg is gyesen van, az édesapának pedig fel kellett adnia az állását, hogy orvoshoz, kemoterápiára hordhassa Zoét. Mint az édesapa korábban elmondta, Zoé óvónőjének sikerült őket meggyőznie arról, hogy az adózás miatt jobban járnak, ha egy alapítványon keresztül zajlik a gyűjtés, így jutottak el a nyírbélteki Gondoskodás Alapítványhoz, melynek alapítója, Hramcsák Tihamérné történetesen az óvónő szomszédasszonya, akivel sikerült többször is beszélnünk, válaszaiban viszont arra hivatkozik, hogy ő csak létrehozta az alapítványt, a döntéseket a kuratórium hozza.

Hogy miért titkos, mennyi pénz gyűlt össze az alapítvány számláján Zoé számára, a mai napig nem sikerült megfejteni, de némi gyanúra okot ad.

Az mindenesetre mélységesen elszomorító, hogy míg egy beteg kislány az életéért küzd, felnőtt emberek a pénzen civakodnak, mit sem törődve azzal, mennyi kárt okoznak ezzel a gyermeknek. Egy biztos: el kell majd számolnia mindenkinek a lelkiismeretével.

Aki támogatni szeretné Zoét, közvetlenül megteheti az édesanyja, Papp Zsuzsa Budapest Banknál vezetett számlaszámán: 0100716-33827000-01005001 A közlemény rovatba kérik, írja oda: Papp Zoé.

Cs.K.

Az elmúlt évek rossz tapasztalatai alapján szerkesztőségünk – ezáltal a Szabolcsihír, a Borsodihír és a Cívishír kiadója – határozottan elzárkózik a beteg gyerekek megsegítésére gyűjtő alapítványok híreinek közzétételétől. Kizárólag a család/a beteg/a szülők részére történő közvetlen pénzadományozást támogatjuk, és az olvasókat is erre biztatjuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés