Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi legyen a mikuláscsomagban? Segítünk a nyíregyháziaknak!

| 2019. 12. 03. | 20:38:00
Vásároljunk okosan!
Mi legyen a mikuláscsomagban? Segítünk a nyíregyháziaknak!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén december 1-jére esett advent első vasárnapja. Ezen a napon Nyíregyházán is átadták az adventi forgatagot a városlakóknak. Felkapcsolták az ünnepi fényeket és meggyújtották az első adventi gyertyát.

A lobogó láng pedig egyértelműen annak a jele, hogy elkezdődött a visszaszámlálás.

Megállíthatatlanul közeledik a szeretet ünnepe, a karácsony napja. De előtte még azért lesz a hónapban egy másik jeles nap is. Ez pedig nem más, mint Szent Miklós napja.

A néphagyomány szerint december 5. éjjelén, december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyerekeket, és ha az évben jól viselkedtek, ajándékot ad nekik. A hagyomány, azaz az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező titokzatos mikulásjárás körülbelül egy évszázadra tekint vissza.

Mindenszentek napját követően az üzletekben szinte azonnal felváltják a csokimikulások a mécseseket. Mondhatni, a gyertyák helye még ki sem hűlt, máris egy másik ünnep kerül a középpontba.

Csodálatos, hogy a gyerekekkel még el lehet hitetni a Télapó meséjét, hiszen heteken át nap mint nap találkoznak ők is a tornyosuló édességhalmokkal, amik közül sok ismerős finomság köszön vissza a mikuláscsomagból…

Ahogy idősödnek, egyre nehezebb életben tartani bennük a hitet, hogy bizony a Mikulás szállítja házhoz az ajándékokat. Teszi mindezt egy nap alatt. Remek eszköz a szülői kézben arra, hogy a gyerkőcöt kicsit féken tartsa. December első napjaiban, főleg a 6-át közvetlenül megelőző egy-két napban a boltokat szinte megrohamozzák a szülők. Adódik a kérdés: mi értelme már novemberben kipakolni a mikulásokat, hiszen a tapasztalat szerint az emberek nagy része nem novemberben vásárol be a csomagba szánt édességekből. A lényeg azonban az, hogy a gyerekeknek meglegyen az öröme, megtalálja a csizmácskában a kedvenc finomságát.

Mostanában egyre elterjedtebb az, hogy nem csak édesség kerül a csomagba. Sok családban egészítik ki a tucatnyi édességet különféle játékokkal. A meglepetések mennyiségének, minőségének és milyenségének a családi kassza szab határt.

Mikuláscsomagot összeállíthatunk 1 000-1 500 forintból, de egy-két különlegesebb ajándékkal akár az 5 000-10 000 forintot is meghaladhatjuk egy pillanat alatt.

Az egyik nyíregyházi áruházban futhatunk bele például abba az óriási csokigolyóba, ami egymagában kimeríti az 5 000 forintos keretünket.

Nem egyszerű válogatni a számos, szebbnél szebb nyalánkság közül.

A nyíregyházi áruházak polcai roskadoznak a tonnányi cukor és csokoládé alatt. Szinte hihetetlen, hogy december 6-án és 7-én teljesen kimerül ez a látszólag kimeríthetetlen készlet. Egyik szebb, mint a másik, egyik különlegesebb, mint a másik, és egyik drágább, mint a másik. A csodaszép csomagolások már magukban képesek eladni a terméket, hisz pompásan festenek Mikulás reggelén az ablakban. Átlagosan 1 000 forintunkba kerül egy ilyen darab.

Egy mutatósabb, méretesebb csokimikulás ára 500-700-900 forint körül mozog, de akad 1 500 forintért is. Ám ha valami extrábbat szeretnénk, akkor választhatunk olyan meglepetést, ami a csokoládén kívül tartalmaz egy plüssjátékot, bögrét vagy bármilyen egyéb, maradandó apróságot. Ilyen esetben 2 500-3 500 forintot is fizethetünk. Abba bele sem gondolunk, hogy lehet, hogy még soha nem vettünk ennyi pénzért egy mini - sok esetben nem túl szép - plüsst. De ez most nem számít.

Már nem csak a hagyományos mikulás figurákkal találkozhatunk a nyíregyházi üzletekben sem. Vannak pingvinek, manók, krampuszok, angyalok, hóemberek. Szintén 500 forint fölötti átlagárral. Akik sietnek, és szeretnék gyorsan letudni a vásárlást, azok természetesen előre összeállított, kész csomagokkal kiválthatják a macerás válogatást. Ebben az esetben is számos minőségi, ezáltal árkülönbséggel is találkozhatunk. A minimumár 1 000-1 500 forint.

A nagyobb gyerekek sok esetben gondolnak a szüleikre ajándékvásárlásnál. Mikulásvirágot, apró cserépben tuját vagy más, alkalomhoz illő növényt vehetnek számukra. És minderre nem is kell olyan sok zsebpénzt szánni. 1 000-1 500 forintból kész az ajándék, ha ügyesek.

És itt van még a szezon slágere, ami nem más, mint az adventi naptár. Különlegessége abban rejlik, hogy a december 24 napját szimbolizáló ablak mögött minden nap ajándék lapul. Általában a csokoládékkal megpakolt adventi naptárral találkozhatunk, de terjednek például a Lego-elemeket rejtő naptárak is. 5 000-7 000 forintért hozzájuk is juthatunk. A csokoládés verzió valamivel olcsóbb. Akár már 1 000-1 500 forintért kaphatók, de persze ez esetben is emelkedhet az összeg. Találkozhatunk csupán falatnyi csokikat rejtő 5 000 forintos adventi kalendáriummal is.

A decembert tehát rögtön kezdhetjük egy kész anyagi csőddel, könnyen elszaladhat velünk az a bizonyos ló, csakhogy a gyerekeknek örömet szerezzünk. Hónap végén pedig a karácsony is alaposan kiüríti a pénztárcánkat és a bankszámlánkat is.

Na de ünnep van, nem számít a végösszeg, csak a boldogság, amit gyermekünk arcán látunk, miközben az ágy közepén vagy a fa alatt ülve bontogatja csomagját. Szemében a remény. Őszintén bízik abban, hogy azt rejti, amire vágyott, amit meg is írt és postázott a Mikulás bácsinak, vagy épp a Jézuskának.

Viszont ne feledkezzünk meg azért ebben az anyagias világban arról, hogy ennek a hónapnak nem a fékezhetetlen pénzköltésről kellene szólnia.

SzekA

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés