Hirdetés

Sorok kígyóztak kisvárdai háza előtt - film a feltalálóról

Szabolcsihír

2019.12.19. 15:53

Sorok kígyóztak kisvárdai háza előtt - film a feltalálóról

A Béres Csepp megalkotója 2020-ban lenne 100 éves.

Hirdetés

Hirdetés

2020. február 6-tól – Dr. Béres József születésének 100. évfordulója előtt tisztelgő eseménysorozat részeként – érkezik országszerte a mozikba A feltaláló című új magyar játékfilm. A Gyöngyössy Bence rendezte életrajzi dráma a Béres Csepp megszületésének izgalmas történetét és Béres József kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be.

A Magyar Örökség Díjjal, Széchenyi-díjjal és Magyar Köztársasági Érdemrenddel is elismert Béres József életét már több könyv, dokumentumfilm, színdarab és televíziós sorozat is feldolgozta, azonban most először készült róla egész estés mozifilm.

A Projekt Film és az MTVA koprodukciójában készült A feltaláló c. filmet Gyöngyössy Bence (Egy szoknya, egy nadrág; Egy bolond százat csinál; Janus) rendezte, cselekménye mintegy tíz évet felölelve, Béres József drámai életszakaszára összpontosít: a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Béres József legendás készítménye, a Béres Csepp fejlesztése közben – szeretett húga betegsége miatt is – versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom folyamatosan a kutató teljes ellehetetlenítésén munkálkodott.

A film forgatókönyvét Béres Klára Cseppben az élet című könyve alapján Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence és Kabay Barna (Jób lázadásaHyppolit, a lakáj; Meseautó) Balázs Béla-díjas alkotók írták. A Duna Televízió 2019-ben négy részes sorozatban mutatta be Béres József életét.

A feltaláló c. egész estés mozifilm a könyv és az azonos című, nagy sikerű televíziós sorozat alapján készült, a sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával, de a játékfilm jelentős részét még nem láthatta a közönség.

Béres József szerepét Gáspár Tibor (Kincsem, Anyám és más futóbolondok) Jászai Mari-díjas színész alakítja, aki szerint ez a történet ma is ugyanúgy aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, esetleg még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat. "Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is"  – mondta a színész, akit casting nélkül választották ki, már a forgatókönyv írása közben is neki szánták a főszerepet. Béres József feleségét, Papp Katalint, aki minden nehézségben kitartott és támogatta férjét, Huszárik Kata (Hyppolit, a lakáj; Meseautó) alakítja a filmben, a további főbb szerepekben olyan kiváló színművészek láthatók, mint Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter, Hatházi András, Székely B. Miklós, Bede-Fazekas Szabolcs, Barbinek Péter és Trill Zsolt.

Kabay Barna, a mozifilm producere és társ-forgatókönyvírója – aki korábban dokumentumfilmet is készített a kutató kihívásokkal, megpróbáltatásokkal teli életéről – elmondta, hogy őt elsősorban Béres József odaadása, szerénysége, másokért való küzdeni akarása nyűgözte le. Alkotótársaival együtt azért is érezték magukhoz közel állónak Béres Józsefet, mert emberi és tudományos hitvallását az életöröm és a természetszeretet jellemezte, ezek végigkísérték egész életét és támaszt adtak neki a legnehezebb időszakokban is.

A film rendezője, Gyöngyössy Bence kiemelte: „A feltaláló a Béres Csepp születésének eseményeit követve egyúttal látleletet ad a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmus visszásságairól, az akkori társadalmat átható hazugságokról, intrikákról. Úgy érzem, napjainkban különösen fontos, hogy felelevenítsük Béres József elkötelezettségét és azt a morális értékrendet, amelyet a kutató ránk hagyott".

Béres József 1920. február 7-én született Záhonyban, agrármérnöki diplomáját 1965-ben, doktori címét 1968-ban szerezte. Laboratóriumi kutatóként felfedezte, hogy a gazdasági növények számos betegségét a létezésükhöz alapvetően szükséges nyomelemek hiánya okozza, ezek pótlásával a tünetek orvosolhatóak. Felismerését továbbgondolva ráébredt, hogy ez az elv az állatoknál, sőt az embereknél is igaz lehet. Hosszas kísérletezés után, 1972-ben alkotta meg legendás készítményét, a Béres Cseppet, amelyet először saját magán próbált ki, majd súlyos beteg húgának is adott belőle. A Béres Csepp híre szájról szájra terjedt, egyre többen fordultak a kutatóhoz segítségért. Béres József tevékenységét azonban a szocialista hatalom nem nézte jó szemmel, minden eszközt bevetettek, hogy megtörjék a népszerűségét és megakadályozzák a készítmény terjedését. A hatóságok börtönnel fenyegették, kuruzslás vádjával bírósági eljárást indítottak ellene, de a kutató minden fenyegetés ellenére kiállt a felfedezése mellett, s humánus, igazságkereső személyisége sokakat az ügy mellé állított.

A feltaláló című film 2020. február 6-tól érkezik országszerte a mozikba,

A feltaláló

színes, magyar játékfilm, 120 perc, 2019 (12)

Bemutató: 2020. február 6.
A feltaláló című magyar játékfilm a legendás kutató, Dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét mutatja be, a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Izgalmas, érzelmekben gazdag jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét, a kutató folyamatos harcát, de egyúttal objektív látleletet is nyújt a hatvanas–hetvenes évek Magyarországáról, a (nem) működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról, intrikákról.
Rendező: Gyöngyössy Bence
Főszereplők: Gáspár Tibor, Huszárik Kata, Für Anikó, Seress Zoltán, Székely B. Miklós, Hatházi András

Forgalmazza a Pannonia Entertainment.

Galéria

filmBéres József

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés